Statistisk sett er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin. Flere saker fra spalten finner du i bunnen av artikkelen.

Det er vel bare å innrømme det med en gang: Fiskeforbruket i familien min kunne vært langt bedre. Fisk er jo så godt!

Likevel kommer unnskyldningene på rekke og rad:

  • Hvordan ukehandelen på lørdag gjør det vanskelig å kombinere fersk fisk på onsdagen.

  • Eller at det er så mye enklere å lage noe jeg er god på fra før.

  • Og siden barna skal på trening, er det viktig at de får i seg nok mat, noe de stort sett ikke gjør dersom det er fisk som står på bordet.

(Ja, jeg vet det. Det er min feil, barna burde fått fisk fra de var bitte små, så hadde de kanskje lært å like det bedre – og så hadde kanskje jeg også vært en bedre fiskekokk!).

Foto: Signe Dons

Det er ingen trøst at jeg ikke er den eneste som sliter med å oppfylle rådene fra Helsedirektoratet. Helsedirektoratet bekymrer seg for fiskeforbruket vårt – særlig kombinert med kjøttforbruket. For mens kjøttforbruket har økt fra 59,5 kilo pr. innbygger i 1999 til 71,5 kilo i 2013, har fiskeforbruket sunket fra 37,7 kilo pr. innbygger til 35 kilo i 2013. ## Fiskeforbruket falt i fjor

— Vi ser også at fiskeforbruket i 2014 viser en liten nedgang fra året før, sier forbruksforsker Annechen Bahr Bugge i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Hun har spurt folk hva de spiser, og svarene imponerer ikke. Bare 17 prosent av oss sier at vi spiser den anbefalte mengden fisk/sjømat som helsedirektoratet anbefaler. Det vil si 3–4 middagsporsjoner ukentlig.

Dette baserer hun på undersøkelser gjennomført av SIFO både i 2011 og 2014. Med andre ord er også fisk familien har fisket selv, regnet med.

- Vi har også kartlagt markedsføring av mat, og da fant vi at det produktet som ble mest markedsført var kjøtt og kjøttprodukter. Sammen med mye negativitet rundt oppdrettslaks, er jeg redd det blir for mye som taler mot fisk til middag, sier Bugge.

Økt skepsis til oppdrettsfisk

I undersøkelsen i fjor svarte en av tre at de var skeptiske til produksjonsmetodene for fisk, og at det begrenset økt inntak. I 2011 var det en av fire som svarte det samme.

- Det er en betydelig økning av folk som er skeptiske til oppdrettsfisk. Når avisene skriver om hvor mye gift oppdrettsfisk inneholder, blir folk redde uansett om det er korrekt eller ei. Folk har en kropp- og helseangst som slår ut når det skrives negative ting om mat, sier Bugge.

Hun legger til at vitenskapskomiteen for mattrygghet kom med en rapport før jul som viser at det ikke er grunn til å være bekymret for oppdrettsfisk. De skriver:

«Nivåene i oppdrettslaks har gått ned fordi innholdet i fôret er endret. Oppdrettslaks inneholder i dag mindre miljøgifter enn fet villfisk.»

— De som sitter på den informasjonen må sørge for å få den ut, slik at forbrukerne blir beroliget, sier Bugge.

Markedsføring er viktig

Dagligvarekjeden Meny, som eies av Norgesgruppen, fortalte denne uken at de setter ned prisen på fisk med opptil 35 prosent. Samtidig lover de at de skal bli størst på fersk fisk og skalldyr.

- Har det noe å si hva kjedebutikkene gjør?

— Ja, absolutt! Jeg kommer ikke over hvor mye salget av hvitt kjøtt økte da det kom nye produkter og ble mer tilgjengelig i butikkene. Samtidig var kjedene gode på å lage nye oppskrifter med kylling, sier Bugge som har stor tro på kjedenes mulighet til å påvirke matvanene våre positivt.

- Bare tenk på hvor mye de kjører på med grillreklame i perioden mai-august. Det er jo ikke rart folk lar seg friste av kjøttprodukter, sier hun og håper at kjedene snur bruken av reklame over på fisk.

At det er vanskelig for fisken å konkurrere mot kjøttet, kommer godt frem i undersøkelsen:

— Problemet er bare at storfekjøtt smaker så utrolig godt. 52 prosent svarte at dette var noe som smakte meget godt, sier Bugge.

Så, hjemme på kjøkkenet hos meg, en hektisk ettermiddag etter jobb og før trening. Nå er dere advart, barn: Det blir mer fisk og mindre kjøtt til middag!

Les flere saker fra spalten «Statistisk sett»: