TV2 meldte på 21-nyhetene i går kveld at Giske krevde å få sin nære venn og partifelle Tore O. Sandvik, inn i styret i Telenor. Saken bygde på flere anonyme kilder «nær på prosessen».

Aftenposten får bekreftet av flere sentrale kilder at Giske muntlig spilte inn Sandviks navn til nominasjonskomiteen. Ønsket fra Giske var formulert på en måte som gjorde at komiteen oppfattet dette som et krav fra næringsministeren.

Hadde innstilling klar

I april i fjor innstilte nominasjonskomiteen i Telenor på tre nye styremedlemmer til Telenor ASA. Denne innstillingen ble i forkant av bedriftsforsamlingen oversendt Staten ved Nærings— og handelsdepartementet (NHD).

Aftenposten får opplyst at NHD deretter fremsetter krav om at Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet skal inn som styremedlem. NHD er representert i nominasjonskomiteen i Telenor ved ekspedisjonssjef Mette Wikborg som leder eierskapsavdelingen i NHD.

Nominasjonskomiteens leder Jan Erik Korssjøen tar deretter Sandvik inn til intervju, men komiteen konkluderer med at han ikke er i nærheten av å ha den nødvendige kompetansen til å gå inn i Telenor-styret.

De mener dessuten hans nære relasjon til Trond Giske er problematisk. Nominasjonskomiteens leder nekter derfor å etterkomme kravet om å innstille Sandvik som styremedlem i Telenor ASA.

Bøyer av

NHD fremsetter deretter et nytt krav om at Hallvard Bakke skal inn som nytt styremedlem i stedet. Denne gangen tar ikke leder av nominasjonskomiteen Korssjøen opp kampen med Telenors største eier og bøyer av.

Tidligere nestleder i Telenor-styret og nåværende konsernsjef i Ferd John Giverholt forsvinner derfor ut av Telenor-styret til fordel for Hallvard Bakke. Giverholt var leder av revisjonskomiteen i Telenor-styret og ble valgt inn i styret i 2003. NHD fremsetter også krav om at Tore O. Sandvik skal inn som aksjonærvalgt medlem av bedriftsforsamlingen i Telenor ASA. Nominasjonskomiteen etterkommer dette kravet etter noe som oppleves som press fra NHD og Trond Giske. Sandvik er i dag medlem av bedriftsforsamlingen i Telenor.

- Aldri fremsatt krav

Giske avviser blankt påstanden om at han skulle ha fremsatt noe krav.

- Hvis vi hadde ønsket det, så hadde det blitt sånn. Staten forvalter 54 prosent av eierskapet i Telenor. Det var et enstemmig valg i nominasjonskomiteen. Vi har aldri satt fram krav til sammensetningen i Telenor-styret, sier Giske i en kommentar til TV 2.

Han reagerer på at dette blir nevnt i sammenheng med Entra-saken og betegner oppslaget som en «sammensausing» av påstander.

Entra-bråket

Avsløringen kommer kort tid etter bråket rundt en annen av Trond Giskes venner, Rune Olsø.

Han valgte til slutt å gå av som direktør i det statlige eiendomsselskapet Entra etter en omstridt ansettelsesprosess der halve styret nektet å godta ham som ny administrernde direktør.

Sandvik og Giske er nære venner, og har fulgt hverandre tett siden AUF-tiden. De har i senere år reist på ferier sammen.

Lorry-strid

Det er ikke første gang Trond Giske havner i konflikt med det halvstatlige selskapet Telenor.

Etter NHOs årsmiddag i januar gikk det rykter om at Giske hadde sagt på et nachspiel på utestedet Lorry at daværende styreleder Harald Norvik var «ferdig».

Bakteppet for rabalderet var at eierne i A-pressen, som er eid av Telenor og LO, hadde besluttet å selge sin eierandel i TV2 til danske Egmont. Dette likte næringsministeren dårlig. I mai trakk Harald Norvik seg som styreleder i TV2 etter et møte med næringsminister Giske.