Se komplett liste med både ligningstall og de virkelige lønningene nederst i artikkelen.

Det betaler seg godt for mange å ha jobb i staten, ifølge ligningstallene for 2011. Det statlige eierskapet er utbredt i Norge og staten er den suverent største aksjonæren på Oslo Børs hvor selskapet blant annet har store eierandeler i Statoil (67 prosent), Norsk Hydro (34 prosent) og Telenor (54 prosent).

Av sjefene i de børsnoterte selskapene hvor staten har eierandeler topper Øyvind Eriksen i Aker Solutions (staten eier 12 prosent) listen over skattbar inntekt i 2011. Eriksen står oppført med 23,4 millioner kroner i skattbar inntekt i fjor. Staten har en eierandel i Aker Solutions gjennom selskapet Aker Kværner Holding.

Til sammenligning hadde statsminister Jens Stoltenberg en skattbar inntekt på 1.393.481 kroner.

Langt mer eier staten i Statoil med en eierandel på 67 prosent. Statoil-sjef Helge Lund hadde en skattbar inntekt på 12,6 millioner kroner i fjor.

Deretter følger Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas med en skattbar inntekt på 9,8 millioner kroner. Skattepliktig inntekt, som står i ligningstallene, viser all inntekt minus fradrag. Fradrag kan være minstefradrag, rentefradrag og pendlerfradrag for å nevne noen.

Tredobbel lønn i Posten

I tillegg eier staten hundre prosent i en rekke selskaper som Flytoget, NSB, Posten, Statskraft og Avinor.

Dag Mejdell som styrer Posten hadde en skattbar inntekt på 6,97 millioner kroner i fjor. Det er nesten halvparten av hva Helge Lund i Statoil hadde, men tre ganger så mye som sjefen for Flytoget Linda Bernander Silseth, Vinmonopol-sjef Kai G. Henriksen og Auke Lont i Statnett.

Linda Bernander Silseth hadde en skattbar inntekt på 2,3 millioner kroner og betalte 1,1 millioner i skatt. Vinmonopol-sjefen Henriksen hadde 2,2 millioner og Lont i Statnett 2,3 millioner kroner i skattbar inntekt i fjor.

Mejdell var den av alle på listen, både i heleide— og deleide statlige selskaper, med høyest formue ved utgangen av 2011, 45,4 millioner kroner.

Lavest på listen ligger toppsjef i Statskog Øistein Aagesen med en skattbar inntekt på 2 millioner kroner i fjor.

Lund på lønnstoppen

En oversikt over hva lederne i de hel— og deleide statlige selskapene får utbetalt fra selskapene de styrer finner man i statens eierberetning for 2011. Den viser at det varierer stort hvor mye toppsjefene i de ulike statlige selskapene fikk i godtgjørelse i 2011. Godtgjørelser i dette tilfellet inkluderer fastlønn, variabel lønn, andre godtgjørelser og pensjonskostnader.

Helge Lund i Statoil topper med 16,9, etterfulgt av Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro med 15 millioner kroner og Jon Fredrik Baksaas i Telenor med 12,4 millioner.

Entra-sjefene

Rune Olsø gikk denne uken av som toppsjef i det helstatlige eiendomsselskapet Entra Eiendom, etter bare drøyt fem måneder i sjefsstolen. I fjor var han viseadministrerende direktør, og for dette fikk han 2.781.000 kroner i samlede godtgjørelser, ifølge årsrapporten. Hans nettoinntekt ifølge skattelistene var imidlertid 3.153.929 kroner i fjor. Han betalte 1.504.628 kroner i skatt.

Hans forgjenger, Kyrre Olaf Johansen, var Entras toppsjef fra 19. september 2008 og hele fjoråret. Det er derfor han som er med på oversikten på vegne av Entra Eiendom.