I fjor sommer lanserte Bryggeriforeningen nettsiden drikkeglede.no. Det skulle være en forbrukerportal med informasjon om drikkevarene til brus— og bryggerinæringen.

Helsedirektoratet betrakter derimot nettsiden som renspikket markedsføring, og dermed et brudd på loven om alkoholreklame.

Måtte fjerne bilder

Siden lanseringen av nettsiden har Helsedirektoratet stadig innskrenket nettsidens mulighet til informere om sine alkoholprodukter.

I sommer ble Bryggeriforeningen bedt om å fjerne eller sladde bilder av mennesker som drakk alkohol. Hvis ikke ventet dagsbøter på 25.000 kroner.

Bryggeriforeningen klaget pålegget fra Helsedirektoratet til Markedsrådet, men har i mellomtiden sladdet bildene.

Må fjerne lenker

Nylig fikk Bryggeriforeningen nok en beskjed fra Helsedirektoratet. De må fjerne lenker til nyhetsartikler om bryggeribransjen som ligger ute hos NRK, Agderposten og Firdaposten.

— Jeg skrev tilbake å ba dem bekrefte at dette var alvorlig ment, eller om noen drev gjøn med oss, sier Petter Nome til Aftenposten.no

Helsedirektoratetet bekreftet at brevet var skrevet i fullt alvor, og dermed har Nome måttet fjerne lenkene.

Han er midlertid helt uenig i avgjørelsen.

— De mener altså at uavhengig journalistikk i frie medier omskapes til reklame når de lenkes til fra våre sider, sier han.

Vil ikke kommentere

Aftenposten ba mandag Helsedirektoratet om en kommentar. De ønsket tid til å samråd med sine eksperter på området. Etter en stund konkluderte de med at de ikke ønsker å kommentere saken før den har vært oppe i Markedsrådet.

- Når skal saken opp i markedsrådet?

— Det vet jeg ikke, sier Gase Handeland, pressekontakt i Helsedirektoratet, til Aftenposten.