Onsdag presenterte Lotteritilsynet tidenes største norske undersøkelse om pengespillproblemer.

22000 nordmenn er ifølge undersøkelsen spilleavhengige, eller «problemspillere» som forskerne kaller dem. 89000 er i faresonen.

Undersøkelsen fra Universitetet i Bergen viser at folk internettbaserte spill, for eksempel nettskrapelodd – bingo og poker, dominerer blant folk med spilleproblemer.

Les også:

På Blå Kors Senter i Oslo treffer vi «Lars», som har gått både i gruppeterapi og individuell terapi siden januar. I tillegg er han med i Anonyme Gamblere (GA), og får behandling for alkoholisme.

— Å spille poker på nett og være full samtidig er en veldig dårlig kombinasjon, sier den 41 år gamle selgeren, og smiler.

Vant 260.000 på en kveld

En kveld vant han 260.000 på nettpoker. Tre-fire dager etterpå var alt spilt bort igjen. Hvor mye han har tapt i årenes løp, vil han helst ikke snakke om:

- Det er viktig å forstå at en spilleavhengig ikke spiller for å vinne, det betyr ikke noe. Det er spenningen som teller, forklarer han.

Nå er han blakk og sykmeldt, men han klarer seg bra. Mye takket være kone og foreldre som alltid har stilt opp.

Det var en periode han trodde han skulle miste huset, han ventet namsmannen på døren når som helst og hadde 150 ubetalte regninger liggende.

Følger nye spill tett

Noen spill peker seg ut blant problemspillene.

— Flere av disse spillene er lansert i Norsk Tippings spillportefølje. Den utviklingen følger vi tett, sa Linda Vøllestad Westbye i Lotteritilsynet under fremleggelsen av rapporten.

Les også:

I år lanserte nemlig Norsk Tipping 65 nye nettspill, og flere vil komme. Norsk Tipping vil ta opp konkurransen med utenlandske aktører uten norsk lisens. Tanken er at nordmenn skal få et trygt og regulert alternativ som minimerer risikoen for avhengighet. Blant annet er det ikke mulig å spille for mer enn 10000 kroner i måneden.

Undersøkelsen ble gjort før Norsk Tippings nye nettspill kom. Lotteritilsynet ønsker å gjøre en oppfølgingsundersøkelse neste år for å se effekten av de nye nettspillene.

Frykter flere avhengige

Tallene viser også at antallet nordmenn med spilleproblemer har gått ned de siste årene. Men Ståle Pallesen, en av forskerne bak rapporten, spår at antallet med spilleproblemer kan komme til å stige på grunn av Norsk Tippings nye spill.

-Norsk Tippings spill er definitivt bedre regulert enn de utenlandske. Men når vi vet at enkelte spill er mer problemskapende enn andre, er min gjetning at vi får en viss økning i problemer, sier professoren.

Pressekontakt Roar Jødahl i Norsk Tipping tror ikke han får rett.

-Vi har en lang rekke tiltak for at disse spillene ikke skal skape problemer for folk, som grensesetting, varselsystemer for spillerne, hvilke virkemidler vi ikke bruker og hva slags type informasjon vi gir rundt disse tilbudene.

Undersøkelsen viser også at folk med spilleproblemer lettere lar seg påvirke av spillreklame enn andre.

— Derfor mener vi at begrensninger eller forbud mot reklame bør debatteres, sier Pallesen.

Skambelagt

Sosionom Rolf Brumoen er fagansvarlig for spillebehandlingen ved Blå Kors Senter og terapeuten til «Lars.» Rundt en tredjedel av pasientene her sliter med spilleavhengighet, de andre er avhengige av andre rusmidler. 127 pasienter fikk behandling for spilleavhengighet i fjor.

– Vi ser at det er mer forbundet med skam å være spilleavhengig enn alkoholiker – folk flest har mer forståelse for at man kan bli avhengig av kjemiske stoffer.

Men det som skjer i hjernen til folk er ganske likt, uavhengig av om det er rusmidler eller spill det dreier seg om, sier Brumoen.

I gruppeterapien går behandlerne blant annet gjennom fordeler og ulemper med spillingen sammen med pasientene.

– Mange spilleavhengige forteller at de finner fred når de spiller, at de er i en egen boble der bare én ting betyr noe, sier han.

Avslører triksene

– Vi snakker også mye om hvordan spillene fungerer, og hvordan spillprodusentene legger inn elementer i spillene som gjør at folk blir hektet.

Han forteller at mange av de som kommer er avhengig av nettspill – men også andre pengespill, som hester og bingo. Norsk Tipping er en stor aktør i markedet.

Den individuelle terapien er basert på kognitiv adferdsterapi – at tanken styrer adferden.

– Vi snakker med pasientene om risikosituasjoner, om hvordan de kan forutsi dem og styre unna. Dessuten at de har klare fluktveier i hodet, og finner måter å takle stresset på når behovet for å spille melder seg, sier han.

Begynte som syvåring

Lars begynte å spille poker om femøringer da han var syv. Studiene i utlandet gikk skeis fordi han oppsøkte kasinoene. Men det var først da nettpokeren kom i 2003–2004 at han fullstendig mistet kontrollen. Alt dreide seg om å få nok tid til å spille.

— Ofte satt jeg oppe om natten, spilte og drakk, uten at kona skjønte hvor alvorlig det var og hvor mye penger jeg brukte, forteller han. - Alle jobbene jeg har hatt ble ødelagt på grunn av spillingen. Jeg har vært en dårlig ektemann og far for sønnen min.

Han har sluttet å lete etter en grunn for at han spiller og drikker. - Men det er nok fordi jeg ikke takler livets utfordringer, har dårlig selvbilde og selvtillit.

Sprakk etter halvannet år

For tre år siden ble han separert og startet behandling for å komme seg ut av spilleavhengigheten. Det gikk fint i halvannet år, han fant sammen med kona igjen – men så skled han ut i det på nytt.

— Jeg sluttet å jobbe med meg selv. Det har jeg lært av nå, forteller han.

I november i fjor nådde han bunnen. - Jeg var kommet dit at jeg enten måtte søke hjelp, eller gjøre slutt på det hele, forteller han. - Jeg sto på kanten av stupet.

Han håper at han ved å fortelle om hvordan han hadde det kan få andre til å oppsøke behandling før de kommer så langt.

— Denne gangen vet jeg at det skal gå bra. Jeg har lyst til å få mer ut av livet. Og jeg vet at jeg hverken kan spille eller drikke så mye som en drink – aldri mer.