Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix
Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix
Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix

Det viser en stor undersøkelse om pengespillproblemer i Norge, som Lotteritilsynet la frem onsdag formiddag.

I undersøkelsen går det blant annet frem at 22. 000 nordmenn er spilleavhengige, eller problemspillere som forskerne kaller dem.

Mange i faresonen

89. 000 er moderate risikospillere, altså i faresonen.

289. 000 nordmenn karakteriseres som lavrisikospillere.

I undersøkelsen har 10 000 nordmenn deltatt. Den er den største i sitt slag om pengespillproblemer i Norge. Svarprosenten er på 43 prosent.

Undersøkelsen viser også at antall "problemspillere" er redusert de siste årene.

— Det er svært gledelig at tallet på problemspillere er redusert de siste årene. Samtidig skal vi har respekt for at tusenvis sliter med følgene av pengespill, og vi må ikke glemme at slike problemer rammer andre som står nær problemspillerne, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Han tror årsaken til nedgangen skyldes sterkere regulering av spillmarkedet, med blant annet beløpsgrenser og overføring av spilleautomantene til Norsk Tipping.

Universitetet i Bergen har laget undersøkelsen og professor Ståle Pallesen la frem hovedfunnene.

Egne nettspill

Tallene viser blant annet at arbeidsledige og folk som jobber deltid har nesten to ganger så stor sannsynlighet som å være spillavhengige eller i faresonen, mens inntekt ikke hadde noen betydning. Folk født utenfor Norge har også større sannsynlighet for dette enn folk født i Norge, for Afrika, Asia og Sør— og Mellom-Amerika over tre ganger så stor risiko som norskfødte.

Noen spill skilte seg ut som mye brukt blant folk med spilleproblemer, særlig skrapelodd på internett, databingo i bingolokale, og Belago (Norsk Tipping sine terminaler). Flere av denne type spillertilbys av Norsk Tipping. I år har Norsk Tipping lansert 65 nettspill.

Undersøkelsen viser at moderate risikospillere og problemspillere er mer positive til adferdsregulerende verktøy, for eksempel beløpsgrenser for hvor mye du kan spille for, enn andre spillere.

Disse oppgir selv at de oftere påvirkes av spillreklame enn andre. De bruker mer penger og spiller med høyere risiko som følge av reklame.

Litt mer enn to av ti har spilt pengespill via sosiale medium. Dette er mest hyppig blant kvinner og unge, og nesten ti prosent hadde kjøpt kreditter på Facebook eller andre virtuelle penger for å bruke i spill.

Liberalisering

I 2007 fikk Norsk Tipping enerett til å operere spillautomater i Norge. Da ble i alt 15. 000 spillautomater tatt vekk fra kjøpesentre, dagligvarebutikker og offentlig steder.

Pengespillpolitikken er i ferd med å liberaliseres i Norge. Norsk Tipping lanserte frå nyttår 65 nettspill for å ta opp konkurransen med de internasjonale spillselskapene. Regjeringen vurderer også lisensordninger for utenlandske aktører og vil tillate poker.