Karen Thue og Victoria Wæthing gir meg rett når jeg sier de ønsker å justere politikken etter hvordan de ønsker samfunnet er, ikke hvordan det faktisk er. Det er problematisk. Det er ansvarsfraskrivelse, ikke optimisme.

De glemmer noe på veien; de politiske virkemidlene som er nødvendige for å komme oss til det rettferdige samfunnet vi ønsker oss.

Samfunnet er ikke likestilt

Indikatorene på at samfunnet vårt ikke er likestilt er mange. Menn tjener mer, besitter flere verv, eier mer, omtales annerledes og er lettere å ansette enn kvinner.

Med en virkelighet som ser slik ut, har vi som politikere to valg, enten å bruke de virkemidlene vi har som har virket til nå, politikken og fellesskapet, eller å gjøre ingenting.

Blåfeministene velger å se i bakken og kaller det å se fremover. Det kan ikke Arbeiderpartiet som et ansvarlig parti gjøre.

Nødvendigheten av politikk for likestilling når man tror man lever i et likestilt samfunn, kan selvsagt virke overflødig. Thue og Wæthing sier seg ikke enig i at mulighetene er ulikt fordelt mellom kjønn. Som politikere er vi derimot nødt til å ta konsekvensene av at virkeligheten ikke er slik og anstrenge oss for å endre den.

Politikk for likestilling

De erkjenner at det er politikk som har gitt oss de mulighetene vi har i dag. De skriver samtidig at vi har behov for flere holdningsendringer. Så langt er vi enige.

Det som uroer meg er at de skriver «nå må kvinner bevise at de kan like godt som menn — uten hjelp fra staten».

Politikken er der for at hver enkelt kvinne skal slippe å kjempe sin personlige kamp

Jeg tror vettet og evner er jevnt fordelt mellom kjønn. Men det hjelper lite når man møter arbeidsgivere som tenker annerledes. Politikken er der for at hver enkelt kvinne skal slippe å kjempe sin personlige kamp.

Vi i Arbeiderpartiet tror vi best drar lasset sammen. Vi trenger pappaperm, flere og billigere barnehager og holdningsendringer. Vi unner alle reell valgfrihet, derfor trenger vi fortsatt politikk for likestilling.

Fortsatt udefinert blåfeminisme

Etter denne debattrunden er blåfeminismen fortsatt like udefinert.

De har like vanskelig for å innrømme at det finnes strukturelle likestillingsproblemer i samfunnet som å skissere alternative løsninger til det som har virket til nå.

Deres løsninger er å skrive bøker om å gjøre ingenting. Vår løsning er å ta fatt på den jobben som gjenstår for å fordele mulighetene likt mellom kvinner og menn.

Likestillingspolitikk er å ta ansvar for rettferdighet.

Følg debatten om blåfeministene her:

Nyhetssaken som startet debatten:

Nyhetssak:

Debatt: Victoria Wæthing og Karen Thue svarer på kritikken: