— Vi er fornøyd med omsetningen og at vi har klart å snu fra et stort underskudd til et overskudd, sier daglig leder ved Lindesnes Havhotell, Stig Ubostad, til Fædrelandsvennen.

I 2014 omsatte det sjønære hotellet for 16 millioner kroner; en dobling fra året før. Så hører det med til historien at Ubostad først tok over driften av hotellet i mai 2013 og derfor ikke hadde et helt år å sammenligne med.

Fra minus til pluss

I samme periode har man også snudd et underskudd på 1 million kroner til å bli et overskudd på 400.000 kroner, noe som gir en driftsmargin (resultatets andel av omsetningen, journ.anm.) på 2,5 prosent.

— Akseptable tall?

— Alt er relativt, men det positive er at vi er på plussiden og leverer et godt produkt som gjestene er fornøyde med, svarer Ubostad.

Gjeld

— Dere har en relativt høy kortsiktig gjeld på over seks millioner i forhold til omløpsmidler på rett over 4 millioner kroner. Hva skyldes det?

— Noe av kjøpesummen ligger inn i gjelda, men vi har god kontroll på økonomien, sier hotellsjefen, som ikke vil røpe hva han og broren, Arnt Gaute Ubostad, måtte ut med da de overtok næringsdelen av hotellet fra Kruse Smith i desember i fjor.

Brødrene Gaute Ubostad (til venstre) og Stig Ubostad, henholdsvis styreleder og daglig leder i Lindesnes Havhotell, doblet omsetningen i sitt første hele driftsår, som også endte med et overskudd på 400.000 kroner før skatt. Foto: Richard Nodeland

Tidligere konkursrammet

Båly Panorama, som hotellet opprinnelig het da det sto ferdig i 2010, gikk gjennom to konkurser før Ubostad-brødrene tok over.

De 154 enhetene hotellet består av, fordelt på 77 leiligheter med tilsvarende mange adskilte hotellrom, eies av privatpersoner eller bedrifter. Hotellet disponerer cirka 90 enheter som er tilgjengelig for kontinuerlig leie gjennom året.

Kurs og konferanse

— Det er kurs og konferanse som står for hovedinntekten gjennom året utenom sommeren. Da er feriegjestene i flertall, forteller Ubostad.

2015 ser også ut til å bli et hyggelig år.

— Sommeren i år har vært helt fantastisk bra, særlig Tall Ships arrangementet som gikk over all forventning.

Båly var nemlig besøkshavn for seilskutene på sin ferd mellom Ålesund og Kristiansand, der et over to dager var mye opplegg rundt havna med konserter og aktiviteter både på dagtid og kveld.

15.000 besøkende på Tall Ships

Der tidligere eiere opplevde to konkurser på tre år, har Ubostad-brødrene sikret overskuddsdrift på halvannet. Lindesnes Havhotell ligger i sjøkanten på Båly, like ved utløpet av Spangereidkanalen i Lindesnes kommune. Foto: Richard Nodeland

— Det var vel nærmere 15.000 besøkende innom området disse dagene. Torsdagen var helt vill, og jeg tror ikke det har vært så mye folk på Spangereid før. Selv ikke under åpninga av kanalen, sier Ubostad.For året som helhet forventer hotellsjefen en liten økning i omsetningen.

— Det avhenger imidlertid av en god julebordsesong. For vi begynner å merke at enkelte bedrifter har begrensa utgiftene sine, sier Ubostad.

- Nasjonalt merkenavn

Hovedmarkedet strekker seg fra Stavanger til Kristiansand, men også utover dette.

— Lindesnes er et nasjonalt merkenavn, så vi får flere kunder som ikke har tilknytning til regionen her enn på hotellet vårt i Lyngdal, sier Ubostad.

Havrestaurant

— Dere har ifølge regnskapet brukt 140.000 kroner på et forprosjekt for en havrestaurant. Hva går det ut på?

— Vi sonderer muligheten for å utvikle vårt eksisterende produkt, men ingenting er hogd i stein og vi har mange planer, svarer Ubostad.

Lindesnes Havhotell
20142013
Inntekter16,07,9
Ord. avskrivninger0,00,0
Driftsresultat0,4-1,0
Resultat før skatt0,4-1,0
Anleggsmidler2,90,0
Omløpsmidler4,23,7
Egenkapital0,70,1
Langsiktig gjeld0,20,0
Kortsiktig gjeld6,23,7
Regnskapets info.nivå{numb}{numb}
Inntjening{numb}{sad}
Betalingsevne{sad}{numb}
Egenkapitalandel{numb}{numb}
(Alle tall i millioner kroner)