Har du kontroll på økonomien? Ta vår test her.

Ved utgangen av fjoråret hadde mer enn 233 000 voksne nordmenn betalingsanmerkninger.

— Det har vært vanskelig å sette seg ned med bunken med regninger for å rydde opp alene, sier Janne Simonsen.

Små beløp har hopet seg opp og vokst til en sum hun ikke klarer å håndtere.

- Etter hvert sluttet jeg å åpne konvolutter. Jeg fikk problemer med å sove og ble deprimert i perioder, sier Simonsen.

Både på sengen og stuebordet ligger det bunker med konvolutter og ubetalte inkassoregninger som utgjør rundt 60 000 kroner. Det inkluderer ubetalte telefonregninger og strømregninger, og løpende abonnement på ulike varer som telefonselgere har solgt henne.

Hun er ikke den eneste som har det slik. Tall som analyseselskapet AAA Soliditet har satt sammen for Aftenposten viser at stadig flere får betalingsanmerkninger. Betalingsanmerkninger får man blant annet når man ikke betaler inkassoregninger i tide.

Tjener godt, får inkasso

Ved utgangen av 2012 var det mer enn 233 000 nordmenn over 18 år som hadde betalingsanmerkninger, tilsvarende 5,4 prosent av befolkningen over 18 år. Det er en økning på 3,8 prosent fra året før, justert for befolkningsvekst.

Administrerende direktør Frode Berg i AAA Soliditet tror økningen i antall betalingsanmerkninger i stor grad skyldes lettere tilgang på kreditt.

— Det er også blitt flere kredittkort pr. innbygger enn tidligere, sier Berg.

Han forteller at det ikke er noen sammenheng mellom inntektsnivå og antall betalingsanmerkninger.

— Folk får betalingsanmerkninger uansett om de har små lønninger, eller større lønninger, sier Berg.

Økning blant de over 40

Fylket hvor flest har betalingsanmerkninger, målt i prosent av folketall, er Finnmark, etterfulgt av Østfold og Hedmark. Flinkest i klassen er man på Svalbard og i Sogn og Fjordane.

- Det er relativt store forskjeller fylkene imellom. Mange steder svarer ikke forskjellene i inntekt til forskjellene i antall betalingsanmerkninger. Det har nok mer med holdninger å gjøre, tror Berg.

Kommunikasjonssjef Stig Inge Eikemo i inkasso- og kredittanalyseselskapet Lindorff bekrefter at det har vært en viss økning i betalingsanmerkninger de siste årene.

— Det som er mest interessant er at vi ser en forskyvning mellom aldersgruppene. De som er under 25 år får stadig færre betalingsanmerkninger, mens de over 40 stadig oftere får betalingsanmerkninger og skylder mer, sier Eikemo.

Drømmer om kino

Ved stuebordet til Simonsen hjelper forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB 34-åringen med å rydde opp i egen økonomi. Sandmæl er også programleder for Luksusfellen på TV3, hvor hun hjelper mennesker i økonomisk trøbbel.

- Vi ser at et program som Luksusfellen har flere tusen søkere. Mange i Norge sliter med egen privatøkonomi. De opplever det ofte som ekstremt vanskelig å komme seg ut av en slik situasjon, sier Sandmæl.

Simonsen beskriver seg som en som tidligere hadde liten økonomisk sans, inntil hun for to år siden gikk på etterutdanning og tok kurs i økonomi. Nå har hun fått en tidsfrist fra Sandmæl til å lage oversikten over kreditorene hun skylder penger og hvor mye. Neste steg er å lage et budsjett og deretter skrive et brev til alle de hun skylder penger og foreslå en nedbetalingsplan som er realistisk.

- Jeg gleder meg til å komme ut av det og kunne ta meg råd til å gå på kafé, eller kino med god samvittighet, sier Simonsen.

Ønsker du råd og tips fra Silje Sandmæl? Mandag klokken 12 stiller hun til nettprat. Mandag morgen åpner vi for spørsmål på ap.no.

Har du kontroll på økonomien? Ta vår test her.