— Vi har merket en nedgang i salg av selskapstøy i november som følge av avlyste julebord, forteller butikkeier Renée Rasmussen.

Julehandelen generelt er også noe lavere enn fjoråret.

— Det har vært mindre kunder generelt i gatene. Ellers er nok nedgangen veldig sammensatt, og skyldes en blanding av nedbemanningene i høst, men også psykologi. Kristiansand er en liten by, og de fleste kjenner noen eller er naboer til noen som er rammet av nedbemanning. Det kan også virke inn på handlelysten, mener Rasmussen.

Hun påpeker samtidig at året sett under ett er over fjoråret, og at manglende salg også kan skyldes mildværet.

— Man kjøper ikke dyrt vintertøy man ikke får brukt, sier Rasmussen.

Nedgang hos Pippin

Hos Apple-forhandleren Pippin har heller ikke julehandelen overgått fjoråret.

Apple-forhandler Pippin, representert av daglig leder Elin Krumm, har merket en nedgang i salget fra begynnelsen av november. Og det er særlig iphone-salget det går utover. Foto: Kjartan Bjelland

— Det kan nok ha en sammenheng med nedturen i oljebransjen. Så er det jo også et faktum at dårlig valutakurs har gjort at Apple-produktene har steget mye i pris, sier daglig leder Elin Krumm.Også hos Pippin viser tallene hittil i år en vekst, men julehandelen isolert sett en nedgang.

— Vi har merket en nedgang fra begynnelsen av november. Antall kunder har blitt færre, men de som kommer er det bra salg på, forteller Krumm.

Iphone-salget faller

Og det er særlig Iphone-salget det går utover, selv om smarttelefonen fra Apple fortsatt er en julegavevinner.

— Det er fremdeles iphone det går mest av til jul. Så vil det nok også være en del AppleTV-er under juletreet i år, sier Krumm.