— Jeg stod ved et veiskille. Jeg kunne enten fortsette å utvikle den tysklandsbaserte entreprenørvirksomheten innenfor kabellegging for vindturbinmarkedet, pluss en del andre aktiviteter i selskapet, eller konkludere med at ti interessante og krevende år kan være nok, og at dette er tiden for å gjøre noe annet. Etter å ha tenkt meg grundig om, havnet jeg på det siste alternativet, sier Terje Sørensen (50).

Ny toppsjef

Fredag klokken 15.57 sendte det børsnoterte, kristiansandsbaserte og Kristian Siem-kontrollerte offshorerederiet ut en børsmelding.

Idar Hillersøy er ny, administrerende direktør i Soem Offshore. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Idar Hillersøy (52), som kom inn i selskapet i mars i år og da fikk ansvar for flåten av offshore support vessels, altså de «ordinære» offshoreskipene, tar over som administrerende direktør etter Terje Sørensen. Sørensen, som siden i vår har kombinert stillingen som administrerende direktør med oppfølging av «industridelen» innen rederiet, forlater Siem Offshore etter en overgangsperiode.

Ny organisering

— I et selskap som Siem Offshore kan det være naturlig at den som har ansvaret for offshoreflåten, samtidig er toppsjef. Nå skal jeg stå til disposisjon for selskapet i en periode. Samtidig får anledning til å tenke, analysere og sondere hva jeg vil gjøre fremover. Jeg har 25 års variert og bred erfaring fra næringslivet, de siste 14 årene fra Siem-systemet.

Siem Amethyst er et av Siem Offshores mange svære og råsterke ankerhåndteringsfartøyer. På dette arkivbildet er hun foreviget ved Silokaia i Kristiansand. Foto: Arkiv/Reidar Kollstad

Det er ti år siden vi startet opp Siem Offshore med noen få, små skip og en beskjeden kapitalbase, men med store ambisjoner. I fjor hadde selskapet rundt 3,5 milliarder kroner i omsetning og fikk et driftsresultat før avskrivninger på bortimot 1,2 milliarder. Riktignok er vi inne i en krevende fase i disse dager — det gjelder hele næringen - men selskapet har forutsetninger for å komme gjennom fasen, mener Terje Sørensen. - Du går neppe tomhendt?

— Det vil jeg ikke kommentere, utover å konstatere at jeg kan bruke en periode fremover til å tenke meg om, lyder svaret. (Ifølge Siem Offshores årsrapport for 2014, hadde Terje Sørensen en lønn på drøyt 4,5 millioner kroner det året, regnet om etter datidens dollarkurs på 7,40, red.anm.)

Ingen sammenheng med dommen

- Siem Offshore og du personlig var nylig gjennom en skatterettssak med Økokrim som motpart. Selskapet fikk fem millioner kroner i bot - et godt stykke under aktors påstand - og du ble frikjent, men fikk kritikk i dommen. Den er nå rettskraftig. Har saken spilt noen rolle for din beslutning?

— Nei, det har ikke hatt innvirkning på min beslutning.

La det ellers være nevnt at styreleder Eystein Eriksrud sender hyggelig hilsen til Terje Sørensen i fredagens børsmelding. «Styret takker Terje Sørensen for hans harde arbeid og forsakelser over mange år for å bygge og utvikle selskapet til hva det er i dag», lyder attesten, oversatt til norsk.

Mykland overtar vindturbinene

Når Sørensen forlater Siem Offshore, overtar Svein Erik Mykland (54) ansvaret for Siem Offshore Contractors. Bak navnet skjuler seg den tysklandsbaserte entreprenørvirksomheten som særlig dreier seg om kabellegging på offshore vindturbinfelt.

Mykland har inntil nå vært «Chief Operating Officer», altså driftsdirektør, i Siem Offshore. En ny driftsdirektør vil bli utnevnt, opplyses det børsmeldingen.