— Jeg føler veldig sterkt med de som er blitt berørt av omstillingene. Da tenker jeg ikke bare på her i Kristiansand, men også Stavanger, Trondheim, og resten av landet. Mine tanker går til dem som må stå opp, se seg i speilet og tenke «hvor lenge har jeg en jobb å gå til?» Slike bekymringer tar vi på alvor, sier Robert Eriksson.

Etter et møte med blant annet National Oilwell Varco (NOV) sin ledelse og tillitsvalgte torsdag ettermiddag fikk han en omvisning i deres lokaler, og han fikk teste en av NOVs simulatorer. Eriksson så ut til å ha det hyggelig under besøket, og fortalte selv at han hadde lært mye i løpet av dagen. Det viktigste var likevel møtet med NOV, der omstillingene i bedriften ble diskutert.

Oppmuntrer studenter

Kommunikasjonssjef i NOV, Dag Nordbø, og HR-sjef Kurt Werner Holsæter har lagt bak seg en tøff uke etter at nyheten om at 1500 ansatte vil miste jobben kom ut forrige onsdag. I møtet med statsråden torsdag, var oppsigelsene hovedtema. Foto: Sondre Steen Holvik

Eriksson er svært opptatt av å fortsette kompetansebyggingen innen oljenæringen, og oppmuntrer både studenter, nyutdannede og fast ansatte til ikke å miste håpet. Torsdag ble han informert om et nytt vedtak fra UiA, som innebærer et initiativ om å kartlegge nye undervisnings— og kompetansetiltak for dem som blir arbeidsledige som følge av krisen i bransjen. Han stiller seg positiv til vedtaket.- Regionen må fortsette å bygge kompetanse, slik at vi fortsatt er attraktive på det internasjonale markedet når krisen passerer. Det er ikke slik i dag at bedrifter bare kjøper inn utstyr, de er ute etter de gode hodene, og mye kunnskap. Da er det dét vi må skape, mener statsråden.

Strevsom uke

Kurt Werner Holsæter, HR-sjef ved NOV, var godt fornøyd ved dagens ende.

— Den siste uka har vært arbeidsom. Statsråden var svært opptatt av hvordan vi håndterte oppsigelsene, og hvordan det var for oss å møte våre ansatte ansikt til ansikt etter beskjeden om at til sammen 1500 medarbeidere vil få avsluttet sitt arbeidsforhold innen utgangen av året, forklarer Holsæter.

Han legger til at Eriksson var opptatt av Navs rolle i omstillingene som preger oljenæringen.

— Han var ærlig på at han ville ha konkrete tilbakemeldinger om vårt samarbeid med Nav, og hvordan deres oppfølging er. Vi har opplevd samarbeidet som svært godt. Vi har kontakt med Nav for å finne gode løsninger for de av våre ansatte som står i fare for å miste jobben, sier Holsæter.

Under besøket hos NOV i Kristiansand torsdag fikk statsråden prøve ut en av NOVs simulatorer. Foto: Sondre Steen Holvik

Rask hjelp viktig

Statsråden på sin side, ønsker å gi en oppfordring til Nav.

— Jeg håper at Nav i denne situasjonen legger godt til rette, og raskt og effektivt hjelper dem som har blitt berørt. Det er viktig er at dem som har blitt arbeidsledige raskt får sine rettsmessige ytelser, som dagpenger. Desto viktigere er det at de kommer tilbake i jobb.

Eriksson var klar på hva som skal jobbes videre med når han kommer tilbake til Oslo.

— Dette er en jobb som både næringsministeren og kunnskapsministeren må dras inn i. Her trengs det samarbeid, for å heve kompetansen sammen med Universitetet i Agder. Dette har jeg fått gode tilbakemeldinger på herfra i dag. Vi må bygge kompetanse for fortsatt å kunne være ledende innenfor feltet.

Studentene må kjempe

I disse dager er det flere st udenter som går en usikker fremtid i møte. Eriksson hadde følgende oppfordring til nåværende studenter og nyutdannede innen oljebransjen:

— Det er viktig å kunne tørre å stikke seg litt ut, være frempå, uten å sikte for høyt. Ikke tenk at du kommer til å få den aller beste jobben med engang, men ta de sjansene som er der, oppmuntret Eriksson.