— UiA har fått tildelt 40 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning øremerket ingeniører, og starter allerede i april med et studietilbud på 25 plasser rettet mot yrkesfagene på videregående skole, sier dekan ved avdeling for lærerutdanning ved UiA, Birte Simonsen, til Fædrelandsvennen.

Det ettårige studietilbudet vil være rettet mot søkere med teknisk bakgrunn, det vil si ingeniørutdanning eller fagbrev/yrkesteoretisk bakgrunn, og vil bli organisert som et heltidstilbud med samlinger og eventuelt nettstøtte.

Fra høsten 2016 er planen også å ha økt opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) for allmennfaglærere for søkere med matematikk-, naturfag- og teknologibakgrunn.

350 nye studieplasser nasjonalt

Begge fagene finnes fra før, men i budsjettforliket fra Stortinget er det bevilget penger til 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning der søkere med teknologisk fagbakgrunn eller utdanning innenfor matematikk, naturfag og teknologi fra områder med økende arbeidsledighet vil bli prioritert.

— Har dette tilbudet vært etterspurt?

Birte Simonsen, dekan ved avdeling for lærerutdanning ved UiA. Foto: Reidar Kollstad

— Det kan jeg ikke si, og den første tanken som dukker opp hos en arbeidsledig ingeniør er nok at han eller hun må finne en ny ingeniørjobb. Men muligheten for å prøve seg i et nytt yrke vil nok dukke opp hos enkelte etter noen tankerunder, svarer Simonsen.

- Har oppdatert kunnskap

Hun er imidlertid ikke i tvil om at ingeniører med bakgrunn fra oljeservicebransjen kan bli gode lærere.

— De fleste lærerne på yrkesfag har allerede noe erfaring fra yrkeslivet, men her får vi folk med oppdatert kunnskap innen ny teknologi som definitivt kan brukes på unge mennesker, sier dekanen.

Det er satt av en person på universitetet som skal jobbe spesielt inn mot gruppa.

— Vi vil samarbeide med bedrifter og organisasjoner som kan ta tilbudet med seg i rådgivningen og oppfølgingen de gir til dem som må slutte. Så må vi også jobbe opp mot de videregående skolene for å sikre praksisplasser, sier Simonsen og legger til at de er i kontakt med fylkesutdanningssjefene om hvor det vil være behov for lærere.

Studieopptak i januar

Ytterligere informasjon om opptak, faglig opplegg og organisering for studietilbudet som starter i april, vil ifølge dekanen foreligge på nyåret.

— UiA ser på dette som en del av sitt samfunnsoppdrag, der alle må ta i et tak når det trengs, avslutter Simonsen.

Interesse blant ingeniørene

Maya Twedt Berli, regionsjef for Nito Sør. Foto: NITO

— Det er flott at UiA har fått tildelt PPU-plasser. Det er en fin mulighet for flere av våre medlemmer til å få ny jobb i undervisningssektoren, der ingeniører og teknologer absolutt har mye å bidra med, sier regionssjef i Nito Sør, Maya Twedt Berli, til Fædrelandsvennen.Interessen for lærerfaget blant ingeniørene er også høy, skal vi tro en medlemsundersøkelse i det som er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer.

Blant de 231 respondentene svarer nemlig 30,7 prosent av de spurte at de kunne tenke seg å jobbe som lærer i den videregående skolen.