På møtet onsdag ettermiddag presenteres Høyre-representantene med et notat som foreslår at man går videre med søknadsprosessen om OL i 2022, slik Aftenposten skrev på mandag.

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland fra Sør-Trøndelag har vært Høyres ja-dronning, og har argumentert kraftig for at OL bør arrangeres i Oslo.

Men IOC-toppenes pampekrav, som ble presentert i VG onsdag, har hun svært lite til overs for. Hun sier på at også ja-siden i Høyre vil kreve store endringer.

— Det er helt uaktuelle krav. Hvis IOC ikke aksepterer at dette og mye mer skal ut, blir det ikke OL i Norge, slår Linda Hofstad Helleland fast overfor Aftenposten.

— IOC-medlemmene må finne seg i å bli mottatt på samme måte som andre idrettsledere som kommer til Norge på idrettsarrangementer som Ski-VM, Sjakk-OL og Sykkel-VM, fortsetter Høyre-representanten.

Mye avgjøres i dag

Klokken 15.00 onsdag ettermiddag skal Høyres stortingsgruppe møtes for å diskutere OL og gi sitt råd til Regjeringen. Slik Aftenposten har skrevet ligger det an til at Høyre vil si ja til OL, men stille minst fire klare krav.

Dersom et tydelig flertall av de 48 stortingsrepresentantene går inn for å fortsette søknadsprosessen ved å gi en statsgaranti, blir det opp til Høyre i regjering å bestemme om de vil foreslå at Stortinget går inn for OL.

Hvis Høyre-gruppen, der ja-siden har vært i flertall, plutselig snur og sier nei, vil det etter all sannsynlighet bety at OL-prosessen legges død.

I utgangspunktet har det vært et klart ja-flertall i Høyre-gruppen, men bare timer i forveien har den 7000-sider lange kravlisten fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) vekket reaksjoner.

I dagskriver VGat IOC-medlemmene blant annet forlanger å få møte kong Harald før åpningsseremonien. Etterpå skal de ha cocktailmottakelse, hvor drinkene skal betales av Kongehuset eller eventuelt den norske OL-komiteen.

Les også:

Aftenposten har tidligere skrevet omIOCs mange ønsker og krav for sin egen del.Komitéen vil blant annet ha sin egen klubb nært de store arenaer. Den må ha utendørs terrasse, restaurant og en egen lounge som skal brukes til markedsføring.

Røsland: Godtar ikke IOC-krav

— Det blir ikke egne IOC-filer på veiene i Oslo i forbindelse med OL og vi kan ikke forplikte kongen til å arrangere mottagelser. En del av disse kravene er ikke naturlige i Norge, sier Stian Berger Røsland (H), byrådsleder i Oslo og leder av søkerkomiteen.

Han mener «Host City Contract» og de tekniske manualene er bedre nå enn den var for fire år siden, men at det fortsatt er «en del som ikke er som det bør være». Røsland forteller at de formelle forhandlingene med IOC om dette starter i Lausanne i slutten av neste uke. — Går det ikke an å si nei til dette?

— Vi har tenkt til å gjøre det. Vi har tidligere problematisert en del forhold, blant annet det som går på skatter og avgifter, hvor vi har sagt at det ikke er gitt at man kan se for seg så mange spesialforhold i Norge. Men det er nå forhandlingene begynner. Vi fikk kontraktsutkastet for et par uker siden.

I og med at forhandlingene med IOC ikke er formelt igang, kan man se for seg en situasjon hvor Stortinget vender tommelen opp, Oslo søker om OL, men at man ikke klarer å bli enige med IOC på veien - og dropper det hele.

— Man kan sikkert tenke seg det, men jeg tror IOC har ganske lyst til at vi skal søke og jeg tror de kommer til å strekke seg langt. Det er klokt om man frafaller en del av dette, sier Røsland.

- Har kravene endret din grunnholdning til OL?

— Jeg har visst om disse og ment at dette ikke er den mest positive siden av IOC, men det er heller ikke den eneste siden, og jeg synes man skal ha med seg det også, sier Røsland til Aftenposten.

«Kurt blir idrettspamp»

IOC-kravene slår mange som urimelige, særlig i kjølvannet av tanken om et «mer nøkternt, folkelig OL», som blant andre Kjell Magne Bondevik har tatt til orde for.

Venstres Abid Raja skriver på Twitter at han er «ja-mann», men at IOC nå provoserer veldig. «Hvis kravene må innfris kan de heller ha det så godt», skriver Raja med link til VGs artikkel. Han får støtte av SVs Heikki Holmås, som heller vil bruke pengene på breddeidretten.

SV-kollega Snorre Valen tyr til latter når han ser listen, og tvitrer ganske enkelt «Hahaha» med link til VGs artikkel.

Og humor er det mer av. Forfatter og kommunikasjonssjef for Store norske leksikon, Ida Jackson, får assosiasjoner til Erlend Loes Kurt blir grusom , og foreslår at Loe bør skrive «Kurt blir IOC-pamp».

Og ikke lenge etter bekrefter Erlend Loe at det blir IOC-bok i Kurt-stil, så lenge noen kjøper den.