FLEKKEFJORD: — Dette er veldig synd for oss, særlig for de ansatte som driver anlegget som opplever at dette skjer. Det er et stort tap for oss, sier Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef hos Marine Harvest, til Fædrelandsvennen.

Marine Harvest har ved Skipningsdalen i Hidrasundet et oppdrettsanlegg med flere laksemerder. I løpet av helga oppdaget selskapet over 100.000 døde laks i én av merdene.

Det var Avisen Agder som omtalte saken først.

Store verdier

Ifølge Hjetland skyldes laksedøden sterke strømninger.

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef hos Marine Harvest, sier de døde laksene er et stort tap for oppdrettskonsernet. Foto: CF Wesenberg/Marine Harvest

— I slutten av forrige uke ble det veldig sterk strøm i Hidrasundet. Deler av fisken i den merden som var mest utsatt for strømmen klarte ikke å svømme mot strømmen, sier Hjetland, og forklarer at fiskene dermed døde av dette. Ifølge Avisen Agder dreide det seg om laks som var slakteferdig, og at det kan være snakk om verdier for over 30 millioner kroner.

Hjetland sier det er for tidlig å kommentere verdien av laksen som gikk tapt, men sier de ser på hendelsen som et stort tap for selskapet.

Les også:

Han forklarer at det kun var i den ene merden en rekke fisk døde, men at selve oppdrettsanlegget ikke ble rammet av strømningene.

Marine Harvest sitt oppdrettsanlegg på Hidra. Foto: Arkiv

— Selve anlegget klarte seg helt fint, og det var den ene merden som ble rammet, sier kommunikasjonssjefen.

Sjeldent

Hjetland forklarer de overvåket situasjonen i Hidrasundet, men forteller at det er en sak som det er vanskelig å gjøre noe med.

- Det er et fenomen som er vanskelig å kontrollere. Det er derfor vanskelig å iverksette preventive tiltak, sier Hjetland.

Det bergensbaserte oppdrettskonsernet har tidligere mistet flere laks fra anlegget på Hidra, blant annet etter en avlusningsepisode i 2009.

Kommunikasjonssjefen sier helgas hendelser heldigvis er noe som de opplever veldig sjelden.

— Vi vil vurdere fortløpende hvilke tiltak som kan gjøres for å forhindre at det skjer igjen, sier Hjetland.