OVERVÅKES NØYE: Ernst Larsen haler opp nota inne i merden for å sjekke fisken for lakselus. Foto: Torbjørn Witzøe

FLEKKEFJORD: – De 22 arbeidsplassene i Flekkefjord har aldri vært sikrere enn i dag. Våre seks oppdrettsanlegg på Hidra og Andabeløy produserer årlig mellom 12.500 og 13.000 tonn laks. Det utgjør en gjennomsnittlig årsomsetning på 350 millioner kroner, sier Sindre Vattøy som er områdeleder i Agder.

De siste 14 dagene har ikke kontroller avdekket en eneste lakselus på fisken som står i merdene utenfor Flekkefjord. Kampen mot parasitten som regnes som det største problemet for alle som driver med lakseoppdrett, fortsetter imidlertid med uforminsket styrke.

OVERVÅKER: Jonny Glendrange i Rov & Dykkerservice har visuell kontakt med kollegene som arbeider nede i merdene. Foto: Torbj rn Witz e

I et anlegg med stor fisk setter vi ut 2 til 2,5 prosent leppefisk. Det betyr at det i en lokalitet med én million laks er behov for opp mot 25.000 bergnebb og berggylt. Marine Harvest kjøper leppefisk fra lokale fiskere på strekningen mellom Flekkefjord og Søgne.– På grunn av smittefare vil vi ikke benytte leppefisk som kommer fra Rogaland eller lengre nordover. Til nå har vi klart å unngå pankreassykdom (PD) som har rammet oppdrettsnæringen langs kysten hardt, sier Sindre Vattøy.

TRIVSELSTILTAK: Kunstig tare av plast som her henger på rekkverket, senkes ned i merdene for å få leppefisken til å trives. Foto: Torbj rn Witz e

For at leppefisken skal trives blant laksen senkes det ned falske tareskoger laget av plastremser. På nettmaskene i merdene samler det seg store mengde "spøkelseskreps", som leppefisken foretrekker fremfor lakselus.– Vi har engasjert et dykkerfima som høytrykkspyler merdene. Dette får leppefisken til å spise mer lakselus så ser det ut til å være en god investering, sier Robin Scotland som er driftsleder på oppdrettsanlegget Skipningsdalen i Hidrasund.