Saken dreier seg om at Mosfjelds skiskole på Hovden, som han har drevet siden 1984, ble utestengt fra skianlegget på Hovden i fjor. Mosfjeld mener utestengelsen er i strid med friluftsloven.— Saken burde være enkel. Den dreier seg om retten til fri ferdsel og den er fastsatt i friluftsloven. Dette er en viktig prinsippsak, og det er derfor den blir kjørt på denne måten. Vi må få avklart dette én gang for alle, uttalte Arne Johan Mosfjeld til fvn.no like før jul.

Hevder enerett

Selve bakgrunnen for konflikten var at Mosfjeld ikke ville innfri en rekke krav fra Hovden Skisenter, blant annet at skiskolen må betale medlemsavgiften til Destinasjon Hovden for å få adgang til bakken igjen, som følge av at Mosfjeld og skiskolen ikke gjorde dette fikk tre av ha instruktører skikortene sine avregistrert i februar i fjor.

Arne Johan Mosfjeld har drevet skiskole på Hovden siden 1984. Nå får han ikke bruke skibakkene lenger etter en konflikt med Hovden Skisenter. Foto: Johs. Bjørkeli

Mosfjeld krevde midlertidig forføyning etter utestengelsen, men retten avviste kravet og skrev i sin dom at skisenteret har full råderett over arealet de disponerer. Mosfjeld er overbevist om at den avgjørelsen er feil, og har med seg sitt eget forbund, Den Norske Skiskole, når tvistesaken skal opp i tingretten tirsdag og onsdag denne uken.Ifølge saksfremstillingen til skiskolens advokat, skal Hovden Skisenter AS ha solgt eneretten til å drive undervisning i alpinanlegget til selskapet Lagg AS. Mosfjeld mener skisenteret ikke har anledning til å selge en slik enerett til bakken.

— Bakken er regulert som et offentlig friområde. De kan ikke selge en slik enerett til et offentlig område. Da har de kort og godt solgt en vare de ikke eier.

Det er satt av to dager, tirsdag og onsdag denne uken, til tvistesaken som går i Kristiansand tingrett. Mosfjeld krever i tillegg 200.000 kroner i erstatning fra skisenteret på grunn av tapte inntekter.

Privat eiendom

Skianlegget mener på sin side at Hovden Skisenter AS har en eksklusiv rett til å drive næringsvirksomhet i bakken, noe som kommer fram gjennom advokatens skriv.

— Hensynet til den private eiendomsrett må veie tyngst, skriver advokat for Hovden Skisenter AS, Frode Vilster Sørli. «Konsekvensen av dette er at ingen andre kan drive virksomhet på området, uten samtykke fra Hovden Skisenter AS».

— Selv om Skiservice Hovden AS skulle ha rett til å drive skiskole i bakken, har de ikke rett til å bruke heisen i anlegget, skriver han videre.