KRISTIANSAND: 3D-animasjonsfirmaet Blank AS har slått seg selv konkurs. Daglig leder Kent Bakke og styreleder Tom Aguirre har ikke vært tilgjengelige for kommentarer, men styremedlem Espen Karlsen forklarer bakgrunnen slik:

— Markedet har skrumpet inn på Sørlandet. Vi prøvde å unngå konkurs, men det ble for mange og tunge forpliktelser, så vi så ingen annen utvei.

Julelysshow

Mange vil forbinde Blank AS med julelysshowene på veggen på Nordea-bygget i Kristiansand. Showene er blitt en tradisjonsrik del av Kvadraturforeningens årvisse arrangement «Julebyen». Men Blank AS' hovedvirksomhet har vært å levere animasjonsfilmer til Node-bedrifter. Som det heter på firmaets hjemmeside: «Vi lager 3D- og 2D-animerte filmer som forklarer funksjonen til maskiner og utstyr.«

Så er det jo vel kjent at Node-bedriftene er inne i en dyp nedtur. Blank-konkursen må nok betraktes som en ringvirkning.

Her, i Skibåsen i Sørlandsparken, har Blank AS holdt til siden i fjor. Foto: Reidar Kollstad

Fire avhoppereNoe av virksomheten ligger imidlertid an til å bli videreført. Kent Bakke og tre andre Blank-ansatte går inn i nydannede Fundament Film AS, som har kontorfellesskap med kommunikasjonsbyrået Fundament, og samtidig har Fundament som hovedeier.

Hvor mange ansatte det var i Blank AS ved konkursåpning, har ikke Fædrelandsvennen kunnet bringe på det rene, men i 2014 hadde firmaet åtte årsverk. Største eier per utgangen av 2014 var for øvrig Node-bedriften Viking Holding AS, med 47,6 prosent. Resten av aksjene var fordelt på nøkkelpersoner.

Slitt lenge

Blank har ellers slitt økonomisk i flere år. Samlet underskudd i perioden 2012-2014 var 1,5 millioner kroner, omsetningen i 2014 var 7,4 mill.

I fjor flyttet Blank til lokaler i Skibåsen i Sørlandsparken. Da Fædrelandsvennen ringte på døra der i forrige uke, virket det helt tomt og ingen åpnet.

Det hører med til historien at en forgjenger til Blank AS, Blank Media AS, gikk konkurs i 2005.