— Da jeg var liten, gikk vi i julegata i Florø og så på trenissene som sto utstilt i butikkenes vinduer. Det holder ikke lenger. Og nå ønsker vi å dra til monumentalt, sier Tom Aguirre, daglig leder i Blank.

I tre år har selskapet utviklet 3D-showet som kjøres på Torvet under Julebyen i Kristiansand. I tillegg har de 3D-mappet et fjell under en Peer Gynt-forestilling på Vinstra. Og i sommer bidro de til å gjøre PULS-konsertene i Fjæreheia til en storslått opplevelse. Nå vil de bruke frontveggen på Kristiansand domkirke i juleshowet.

Flere projektorer

— Det vil bli en spektakulær opplevelse. Vi ønsker å bruke hele frontveggen, og må bruke ni til tolv projektorer for å kunne bruke hele flaten til sin fulle. Tidligere har vi kun brukt tre projektorer, sier Aguirre, og sier selskapet har drømt om å bruke domkirken siden de begynte med juleshowene.

Foreløpig kan han ikke si så mye om innholdet i det nye 3D-showet, men det vil følge den røde tråden som har vært i tidligere show. Samtidig understreker Blank-sjefen at det må være interessant for de minste.

— Suksessen med de tidligere showene er at vi har klart å skape julestemning. Og at det har vært gøy for barna å følge med på nissen. 3D-effekter er gøy for de voksne, men ikke for barna. De er borte på sekunder om det ikke er interessant nok, sier han.

Internasjonal interesse

Her ser vi hvordan Blank lagde bilder på fjellveggen i Fjæreheia, bak scenen hvor PULS opptrådte. Foto: Blank

Etter PULS-konsertene i Fjæreheia i sommer, har Blank opplevd internasjonal interesse for jobben de gjorde der. Flere internasjonale magasiner innenfor den audiovisuelle bransjen har omtalt arrangementet.

— Det har vært masse saker med fokus på 3D-mappingen vi gjorde. De skrev at vi hadde tatt rock til en ny dimensjon, sier Aguirre.

— Juleshow, Pink Floyd og Peer Gynt. Er dere en kulturaktør?- Ja, på mange måter er vi det. Vi tilfører noe, og treffer brede masser, enten gjennom en kunde eller ved å gjøre det selv, sier den daglige lederen, og avslører at det kan bli aktuelt å gjøre ting på eget initiativ i fremtiden.

— Vi er et lite selskap. Vi er dyktige på å lage oppmerksomhet rundt andre, men kanskje ikke rundt oss selv, sier Aguirre og smiler.

Champions League

— Jeg håper vi kan bruke dette til noe. Vi ønsker å satse mer, ikke bare lokalt og nasjonalt, men også internasjonalt. Hadde vi spilt i Champions League, ville vi vært i kvartfinalen, sier Blank-sjefen, som selv rangerer firmaet som ett av Europas fem beste innenfor det de driver med.

— Hva er ambisjonene deres?

— Det første er å komme mer med i det internasjonale markedet. Og så hadde det vært spennende med et vinter-OL. Det kunne vi gjort mye med. Da er det perfekte lysforhold, det er bakker, det er hvis snø, sier Aguirre, og innrømmer at han håper på OL i Oslo i 2022. — Fra juleshow til OL, er det realistisk?

— Man må ha ambisjoner, og det er langt fram i tid. Men ting har gått raskt for vår del.

- Står ikke på agendaen for 2014

Harald Andersen jobber med å få realisert juleshowet på domkirkeveggen i 2015. Foto: Jon Anders Skau

Daglig leder i Kvadraturen i Kristiansand, Harald Andersen, håper domkirkeveggen kan brukes til juleshowet i 2015.— Vi jobber alltid med å utvikle Julebyen, men dette er en idé vi ikke har kommet så veldig langt med. Jeg tror ikke vi kan få finansiert dette i 2014. Men hvis partene synes det er interessant, så vil vi snakke med kommunen og sponsorer, sier Andersen, som anslår det vil koste omtrent en million kroner å vise juleshowet på frontveggen av domkirken.

— Men det er en investering som kan fordeles på flere år, og som vil bety lavere kostnader for et andre- og tredjeår.

Andersen mener et lysshow på den 70 meter høye domkirkeveggen vil bidra til å sette Kristiansand ytterligere på kartet, også i nasjonal sammenheng.

— Det står ikke på agendaen for 2014, men jeg tror det er realistisk at vi kan få det fullfinansiert til neste år.

Soknepresten er positiv

Sokneprest Aud Sunde Smemo i Kristiansand domkirke ønsker å imøtekomme en søknad om å bruke frontveggen.

Sokneprest Aud Sunde Smemo er positiv til bruk av domkirkeveggen, men sier det må diskuteres med staben og menighetsrådet. Foto: Reidar Kollstad

— Vi ønsker å være en del av byens og Kvadraturens kulturliv i førjulstiden. Dette høres spennende ut, og i utgangspunktet ønsker vi å imøtekomme en eventuell søknad. Men vi må først diskutere det i staben og med menighetsrådet, sier Smemo, som synes de tidligere showene har vært spektakulære og vakre.Soknepresten understreker at hun uttaler seg i kraft av egen person og ikke på Domkirkens vegne.

— Men lysshowet må selvsagt gjøres med respekt for kirkens budskap og det kirken står for, sier hun.

— Vi skal selvfølgelig ta hensyn til at det er en kirke. Showet må være bra, siden det skal vises på et religiøst bygg, sier Aguirre.

- Et eksempel på kulturnæring

Kulturdirektør i Kristiansand, Stein Tore Sorthe, ser på Blank som en spennende aktør i byens kulturliv.

— Det de gjør er et eksempel på kulturnæring, der de bruker kulturprodukter i det de selger, sier Sorthe, som er imponert over det Blank har vist under juleshow og i Fjæreheia.

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe ser på Blank som en spennende kulturaktør. Foto: Kjetil Samuelsen

— De kan være en spennende aktør for å få til ting, som i Fjæreheia hvor de samarbeidet med Kilden og på Torvet hvor de samarbeider med Kvadraturen i Kristiansand. Teknologien, som de har høy kompetanse på, kan tas i bruk innenfor flere sammenhenger, mener Sorthe.- Men kulturlivet i Kristiansand er ikke spesielt kjøpekraftig. Kilden har ressurser, men de ordinære kulturaktørene har gjerne ikke økonomi til å utnytte kompetansen Blank innehar, sier kulturdirektøren, som så et lignende 3D-show under et EU-prosjekt i Italia i fjor.

— De var ekstremt stolte, og det var flott å se på. Men vi fra Kristiansand sa «Jammen dette har vi sett før», forteller han.