KRISTIANSAND: Ifølge dommen fra Dalane tingrett har Color Line ikke anledning til å kreve leie fra Fjord Line for bruk av passasjertuben. Dermed slipper Fjord Line å betale kravet på 420.000 kroner fra 2010. Color Line må også betale Fjord Lines advokatutgifter på 632.000 kroner.

— I utgangspunktet er det en fillesak, men vi mente det var prinsippielt viktig at man kan kreve betalt for det man eier og som andre bruker. Nå må vi ta til etterretning at tingretten ikke er enig i det, sier Helge Otto Mathisen, konserndirektør for samfunnskontakt og kommunikasjon i Color Line.

Ingen utbetaling

Dalane tingrett mener at så lenge Fjord line har betalt havneavgift og det ikke er inngått noen avtale mellom selskapene om bruk av tuben, kan heller ikke Fjord Line pålegges å betale.

— Slik jeg forstår det, så kan vi endelig ta i bruk tuben. Det er bra for passasjerene, for det er jo dem denne konflikten har gått utover, sier Ingvald Fardal, administrerende direktør i Fjord Line

I tillegg til å slå fast at Color Line ikke hadde anledning til å kreve inn pengene, mener tingretten også at Color Line har brukt sin posisjon som den dominerende aktøren.

"Color Line har hatt og har en sterk posisjon i Kristiansand havn, og historien har vist at de har brukt sin posisjon fullt ut i konkurranse med Fjord Line. Når en ser på det beskjedne tvistebeløpet denne saken gjelder, er det lett å tenke at historien gjentar seg" står det i dommen.

— Det er ingen overraskelse. De har sterke krefter som har jobbet i kulissene for dem. De bruker advokatfirmaet BA-HR for alt det er verdt. Historien viser at om ikke vi stiller med tilsvarende, så blir vi knust. Det er dyrt for en liten bedrift som Fjord Line, men om vi ikke hadde tatt denne investeringen så hadde vi ikke lyktes, sier Ingvald Fardal, administrerende direktør i Fjord Line.

Helge Otto Mathisen mener Dalane tingrett gir en helt feil framstilling.

— Vi kan ikke se at tingretten i Egersund, som skal vurdere en husleiesak, har dekning for si at dette brukes i konkurranseøyemed. Dette dreier seg tross alt bare om en sum på 420.000 kroner i året, men vi tar til etterretning at de mener det, sier han.

Tubsestrid

Striden om passasjertuben startet etter sommersesongen 2010. Tuben er eid av Color Line etter at daværende Fred Olsen Lines betalte deler av utbyggingen i Kristiansand havn på 80-tallet.

Color Line mente derfor at Fjord Line måtte betale leie, mens Fjord Line mente at leien måtte dekkes av havneavgifter.

I 2011 sendte derfor Color Line et krav på 420.000 kroner for bruk av tuben i 2010. Fjord Line svarte med å nekte å betale, samtidig som de sluttet å bruke tuben. Passasjerer som kommer til fots har siden blitt kjørt i land med minibuss.

Color Line har hatt en egen avtale med Kristiansand havn som sikrer at de har anledning til å kreve inn leie for bruk av tuben.

Må forhandle

Selv om de ifølge dommen ikke kan ta seg betalt, er det fortsatt Color Line som eier tuben. Helge Otto Mathisen mener derfor at konkurrenten ikke uten videre kan begynne å bruke den igjen.

— Hvis Fjord Line vil bruke tuben, blir det en forhandlingssak, sier han.

— Det har blitt foreslått at dere selger tuben til havna. Er det en løsning?

— Vi har hele tiden sagt at vi er innstilt på at de kan kjøpe den og ingen ting forandret i forhold til dette, sier Mathisen.

Han mener at den viktigste konsekvensen for dem er at de nå må inngå avtaler med alle som vil bruke installasjoner de har betalt for.

Har betalt

De to partene møttes i Dalane tingrett i februar etter at Color Line hadde sett seg lei på at de aldri fikk betalt.

I dommen fra Dalane tingrett står det at siden Fjord Line allerede hadde betalt havneavgifter i 2010, skulle de ikke betale leie for bruk av tuben i tillegg.

"Fjord Line er følgelig ikke forpliktet til å betale noe vederlag ut over havneavgiftene, herunder passasjeravgiftene for benyttelse av passasjerbekvemmeligheter som tuben er." står det i dommen.

Color Line har ennå ikke bestemt om de vil anke dommen.