Akastor-ledelsen håper at datteren MHWirth får levere alle de sju bestilte borepakkene i Brasil. Men usikkerheten øker.

— At MHWirth nylig måtte varsle om permitteringer av 100 ansatte, i tillegg til de 750 bemanningsreduksjoneneselskapet foretar i Norge og andre land, har direkte sammenheng med situasjonen i Brasil. Riktignok er målet å levere alle sju borepakker vi har kontrakt på, men det kan bli forsinkelser.

Slik, i konsentrert form, oppsummerte konsernsjef Frank O. Reite og finansdirektør Leif Borge en av børsnoterte Akastors hovedutfordringer, da de presenterte og kommenterte førstekvartalstallene for «Røkkes krambod», som Finansavisen har kalt konsernet som ble skilt ut fra Aker Solutions i 2014.

Utfordringene står i kø hos MHWirth for tiden. Men eieren Akastor har tro på selskapet på sikt og er villig til å investere for å bringe det videre, sa Akastor-ledelsen tirsdag. Foto: Arkiv

SliterBoreteknologileverandøren MHWirth, som styres fra Dvergsnes i Kristiansand, er største datterselskap innen Akastor, og for tiden det som sliter tyngst. Omsetningen sank med ti prosent fra fjerde kvartal 2014 til første kvartal 2015. Driftsresultatet — altså før finanskostnader - ble rødt med 107 millioner kroner. 500 millioner kroner av ordreboken ble kansellert av kunder i løpet av perioden. Nye ordre endte på moderate 788 millioner kroner, alt relatert til ettermarked og enkeltkomponenter. Noen ny, komplett borepakke er ikke bestilt på 12 måneder.

Per 31. mars 2015 lød ordreboken på 7,7 milliarder kroner, ned 38 prosent fra samme tidspunkt i fjor.

— Av de sju borepakkene vi har kontrakt på i Brasil, er fire påbegynt og ligger mellom 50 og 90 prosent ferdig. Vi er i dialog med kunden Jurong, men det gir nødvendigvis ringvirkninger når vår kunde ikke har fått betaling fra sin egen kunde siden i fjor. Inntil situasjonen hos sluttkunden (Petrobras og/eller rederiet Sete, red.anm.) er avklart, vil usikkerheten fortsette, konstaterte Frank O. Reite.

Eldre rigger hugges, men det kan ta år før markedet er i balanse igjen.

Han opplyste ellers at det er 80 store borerigger og boreskip i bestilling rundt om i verden, men så ikke for seg at alle vil bli levert.

— Eldre rigger hugges, men det kan ta år før markedet er i balanse igjen, varslet Akastors konsernsjef.

Har lagt ut mye

En annen utfordring for Akastor er all kapitalen som er bundet opp i MHWirth-prosjekter. Leveransefremdriften tilsier riktignok at MHWirth er inne i en periode da selskapet selv må «legge ut» en god del penger, men nå er det blitt rent for mye. At forsinkelser og svekket produktivitet i nedbemanningsfasen har resultert i mer enn seks milliarder kroner bundet opp i prosjekter, gjør at tilgang på ytterligere lånekapital er blitt et tema for Akastor.

Verd 4,4 mrd.

Midt i april sendte Akastor ut en børsmelding om at første kvartal ville bli svakt. Følgelig var der ingen overraskelser i tirsdagens presentasjon, og børsverdien av konsernet steg faktisk marginalt utover formiddagen, til drøye 4,4 milliarder kroner.

Da selskapet ble notert på Oslo Børs i september 2014, endte verdien første handledag på nesten sju milliarder.