— Vi lyste nylig ut noen nye stillinger der vi ville ha innkjøpere og ingeniører. Til sammen kom det inn 480 søkere, sier administrerende direktør Øyvind Boye ved Nymo i Grimstad.

Han legger til at over 400 av søkerne var til ingeniørjobbene.

— Hvor mange hadde dere for to år siden?

— Da lå vi på omtrent 40, så det er nok en tidobling, sier Boye.

Overskudd

Mandag la J. J. Ugland-gruppen i Grimstad fram sine regnskapstall. Nymos AS er en viktig del av konsernet, og omsatte i fjor 434,5 millioner kroner. Det ga et lite overskudd på 1,7 millioner kroner. Selskapet reduserte i fjor arbeidsstokken fra cirka 300 til 250 på grunn av tøffe tider i bransjen. Nedgangen i oljebransjen merkes fortsatt i Vikkilen,men gigantkontrakten til Johan Sverdrup-feltet gjør at de neste årene ser lyse ut.

Kontrakten er Nymos største noen sinne og er verd over en halv milliard kroner.

God timing

— Det er en fantastisk timing i et dårlig marked. For oss er det unikt at vi traff på dette prosjektet, sier Boye. Det går et snaut år før kontrakten skaper mer liv i verkstedhallene, men på kontorene har arbeidet allerede begynt. Derfor trenger de flere innkjøpere og ingeniører.

Nå står bemanningsbyråene i kø for å leie ut folk.

— For to år siden var det vanskelig å få tak i kvalifiserte folk. Nå står bemanningsbyråene i kø for å leie ut folk. Det gjør at vi kan ansette gode folk, i tillegg til å leie inn en del, sier Boye.

— Lønnskravene er kanskje heller ikke de samme nå?

— Markedet er annerledes, ja. For mange er det viktigere å sikre enn spennende jobb. For et par år siden var det veldig driv i forhold til lønn, sier direktøren.

Bekymret

Søkertallene hos Nymo viser at jobbsituasjonen er snudd opp ned for ingeniørene, som for kort tid siden kunne velge og vrake i jobber. Oljenedturen gjør at mange frykter for jobbene sine.

Sverdrup-kontrakten vil bygge bro over de dårlige tidene

Norsk ingeniør- og teknologorganisasjon (Nito) har spurt medlemmene sine om de fryktet å miste jobben. Dordi Digre i Nito opplyser til Fædrelandsvennen at 27,3 prosent av deres medlemmer i privat sektor på Sørlandet frykter å miste jobben.

— 15.000 jobber i petroleumsindustrien har forsvunnet på kort tid, flere selskaper har varslet ytterligere oppsigelser, og det ventes at ledigheten vil øke. Kombinert med at søkningen til oljerelaterte studier har gått ned, mener vi det er grunn til å være bekymret. Samtidig er det ingen tvil om at landet fortsatt har behov for ingeniører, selv om det innenfor petroleumsindustrien nå er en del utfordringer, uttaler president Trond Markussen i Nito til Stavanger Aftenblad.

Nedbemanning

På Sørlandet har bedrifter i offshore-bransjen varslet Nav om at over 600 ansatte kan bli permittert.MH Wirth er i gang med nedbemanningog National Oilwell Varco har sagt at det kan komme hos dem også.

I dette kan Nymo hos tradisjonsrike Ugland virke som en trygg havn.

— Sverdrup-kontrakten vil bygge bro over de dårlige tidene. Den gir oss jobb til 2017, og noe ut i 2018. De fleste analyser viser at investeringene vil øke og stabilisere seg fra 2017, sier Boye.