Fem departementer, Riksadvokaten, to direktorater, LO, NHO, Oslo kommune og eksperter møter onsdag statsminister Erna Solberg (H) til et første, formelt toppmøte om arbeidslivskriminalitet. Solberg har med seg en liten budsjettlekkasje, herved lekket i Aftenposten:

Skatteetaten, Politiet og Arbeidstilsynet får 8,3 millioner kroner hver til bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.

— En voksende svart økonomi undergraver samfunnet. I en mer globalisert verden er det også vanskeligere å kontrollere. Og det er urettferdig at de som driver seriøst utkonkurreres, sier Erna Solberg.

LES OGSÅ:

Pengene skal øremerkets samarbeidsprosjekter mellom de tre kontrolletatene etter modell av et kontrollsamarbeid i Bergen.

— Vi vil at etatene skal jobbe sammen etter modellen i Bergen der de har et samordnet tilsyn. Skatteunndragelse, sosial dumping og andre former for kriminalitet henger sammen. Det er mange stygge eksempler som har dukket opp i media, fortsetter Solberg.

«Fantastiske resultater»

Ifølge arbeidsminister Robert Eriksson vil Regjeringen sette i gang tilsvarende kontrollsamarbeid i ytterligere to regioner. Det er ikke avgjort hvor.

— Samarbeidet i Bergen har gitt fantastiske resultater. De greier å fakke kjeltringene. Og vi ser at arbeidslivskriminalitet er utbredt i bilvaskehaller, hos steinleggere, i utelivsbransjen og transportsektoren, understreker Eriksson.

- Noen vil si 25 millioner er en liten satsting mot et veldig stort samfunnsproblem?

— Det er en betydelig satsting på utadrettet virksomhet. Husk at dette kommer i tillegg til det etatene allerede satser på dette området. Vi jobber videre i Regjeringen med bransjevise programmer. Det er viktig for oss at det skal være lett å være seriøs og vanskelig å være useriøs, fastslår Eriksson.

LES OGSÅ:

Om toppmøtet onsdag, sier Solberg:

— Toppmøtet jeg har invitert til onsdag er et svar på et initiativ LO tok i vår, der vi etter et kort møte med LO og NHO ble enige om å samarbeide tettere i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Vi vil fortsette å jobbe sammen med kompetente miljøer og det skal munne ut i en tiltakspakke mot arbeidslivskriminalitet.

Initiativet fra LO kom etter de første avslørende artiklene i Aftenpostens serie «Grå økonomi», der vi blant annet viste hvordan svarte aktører pusset opp Forsvarsdepartementet og Skattedirektoratet.

LES OGSÅ:

Statsministeren tidfester ikke når tiltakspakken kommer.

Regjeringen har ikke tatt stilling til om det skal utarbeides en ny handlingsplan mot økonomisk kriminalitet.

Taushetsplikt vurderes

Den strenge taushetsplikten i Skatteetaten, som i dag hindrer avsløring av skattejuksere, er blant de ting som nå vurderes, bekrefter Solberg.

LES OGSÅ:

— Hva med skattefradraget for arbeid i hjemmet som næringslivet gjerne vil ha?

— Vi utreder det. men det er ikke bare enkelt. I Sverige ble en slik ordning etablert, ikke bare for å få bukt med svart arbeid, men også som et sysselsettingstiltak. Vi er i en helt annen situasjon, og det er et spørsmål om vi skal subsidiere folk som allerede har råd til å pusse opp.

- Hvor alvorlig mener statsministeren situasjon for arbeidslivskriminalitet i Norge er?

— Det er alvorlig for de som blir utsatt for den, men også alvorlig fordi forholdene er blitt så uryddige i sektorer av samfunnet at det ikke er noe sted for norsk ungdom å jobbe, sier Solberg.

LES OGSÅ: