AFTENPOSTEN har over flere måneder presentert avslørende artikler om utviklingen av en grå økonomi i Norge, der svarte penger hvitvaskes gjennom det legale arbeidsmarkedet. Malerbransjen er blant de forretningsområder som nå i stor grad er infiltrert og overtatt av kriminelle nettverk.

I gårsdagens avis skriver vi at politiet for første gang kobler kriminelle nettverk i malerbransjen til en albansk narkoliga som opererer i Norge. Økonomisk kriminalitet med skatte— og avgiftsunndragelser viser seg å ha forbindelser til enda mer alvorlig kriminalitet, nemlig narkotikahandel - en virksomhet som ødelegger menneskers liv og helse og påfører dem og deres nærmeste store lidelser. Dette er en illevarslende utvikling.

KOBLINGEN innebærer blant annet at de som gjør avtaler med mistenkelig billige håndverkere eller håndverksfirmaer som ikke har papirene i orden, risikerer å bidra til å holde narkohandelen i Norge gående. Dette gjelder mange private kunder, og Aftenposten har avdekket at også offentlige oppdragsgivere har brukt underleverandører som er knyttet til økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet.

I saken omtalt i går har politiet tatt beslag i 16 kilo kokain og 90 kilo hasj og så langt pågrepet ni personer. En 39-åring som er siktet i narkosaken, er i tillegg tiltalt for heleri og hvitvasking i malerbransjen, og er knyttet til flere kriminelle albanske nettverk i denne bransjen. På toppen av det hele er han tiltalt for hallikvirksomhet.

Denne type multikriminell virksomhet gjennom tette og omfattende nettverk er ekstremt skadelig for det norske samfunn. Virksomheten undergraver velferdsstaten gjennom unndragelse av skatt til fellesskapet. Brukerne av den narkotika disse kriminelle bandene selger, påfører også samfunnet store helse- og sosialutgifter.

DEN ALARMERENDE utviklingen der arbeidslivskriminalitet kobles til narkohandel, bør ikke komme som en stor overraskelse for oss. I november i fjor advarte politimester Hans Sverre Sjøvold i Aftenposten om at penger fra arbeidsmarkedskriminalitet går til menneskehandel, narkotikakriminalitet og smugling. Bakteppet er fattigdom i mange europeiske land kombinert med høy byggeaktivitet og gode tider i Norge. Dette lokker utenlandske bander hit til lands, og har gitt norsk politi en ny, stor utfordring.

Avdelingsleder Petter Nordeng i Økokrim har redegjort for hvordan kriminelle nettverk i byggebransjen har flere sugerør i statskassen. De har jobber som underleverandører på byggeprosjekter finansiert av skattekroner. De dropper sitt bidrag til felleskassen ved å unndra skatter og avgifter. På toppen av det hele får de refundert merverdiavgift ved fiktiv fakturering. Slik får de utbetalt et honorar fra staten for hver kriminell handling. De svarte pengene investeres så i narkotikahandel og annen forbrytersk virksomhet.

POLITIET skal ha ros for at de nå tar denne type mafiavirksomhet i Norge alvorlig. Men dette er en helt ny situasjon å håndtere, og krevende saker å avdekke. Innsatsen må settes inn på flere fronter. Vi er enig med politimester Sjøvold i at det flere statsråder bør samarbeide for å lage en samlet strategi for å få snu en svært alvorlig utvikling.