Maurkarusell er en av attraksjonene som er påtenkt i Knertenland. Foto: Itec / Knertenland
Skogsdragen berg-og-dalbane er en av attraksjonene som er påtenkt i Knertenland. Foto: Itec / Knertenland

— Prosjektet har vokst i omfang og blitt større og mer seriøst siden planene først ble lansert i 2012, forteller prosjektleder Gaute Ubostad.

Sammen med sin bror Stig Ubostad presenterte han planene om en 40 mål stor opplevelsespark i Lyngdal, basert på Anne-Cath. Vestlys trepinnefigur Knerten.

Økt areal

Parken var opprinnelig tenkt åpnet i 2015, med et budsjett på mellom 150 og 200 millioner kroner.

— 14. oktober skal kommunen behandle kommunedelplanen for området hvor parken skal være. Tomta vi først planla parken på var ikke stor nok, så nå har vi flyttet til en mer egnet tomt som ligger like ved KVS Lyngdal, forteller Ubostad.

Prosjektleder Gaute Ubostad i Knertenparken forteller at prosjektet har vokst i omfang og blitt større og mer seriøst siden planene først ble lansert i 2012. Foto: Espen Sand

— Hva er årsaken til forsinkelsene?- Det er som sagt at planene er endret. Vi planlegger nå for et område på 50- 60 mål, med mulighet for å utvide. Vi må tenke fremtidsrettet og er veldig opptatt av å få gjort dette grundig, sier prosjektlederen, som legger til at det også jobbes med finansiering.

— Vi har ikke alt på plass, men det nærmer seg. Vi er i dialog med banken og Innovasjon Norge, og de bestemmer om det vi synes er nok finansiering holder.

Ønsker samarbeid med Eliasland

— Større park betyr vel også økte investeringer?

— Anslaget nå er på 230 millioner kroner. Da bygger vi en park som er levedyktig, sier Ubostad.

— Og når åpner parken?

— Utfordringen med temaparker er at de må åpne på våren, så det blir ikke til neste år. Vi har et mål om å åpne i 2017, men det kan fort bli 2018. Det viktigste er at vi gjør det ordentlig. Det er nok av temaparker som har trådt feil, svarer Ubostad, som også mener det er veldig sannsynlig at Knertenland og Eliasland finner en samarbeidsform.

— Det er vi i alle fall Interessert i fra vår side. Og det kan være alt fra et markedsføringssamarbeid til felles eierskap. Vårt hovedmål er et ønske om å bygge Sørlandet, avslutter Ubostad.

Positiv til temaparkene

Randi Haukom. Foto: Sondre Steen Holvik

— Alt som kan trekke folk til landsdelen og holde dem her mer enn et par-tre dager i Dyreparken er bra, sier bransjeveteran i turistnæringen, Randi Haukom, og legger til:- Vi er barnas by og nummer én turistattraksjon for barnefamilier. Det gjør ingenting at vi får forsterket det. Det er heller ikke langt til Lyngdal, som også kan trekke på mye hyttefolk og turister fra Rogaland, mener Haukom.

Kan ikke forvente utenlandske turister

Utenlandske turister bør de to temaparkene imidlertid ikke forvente for mange av.

— Erfaringen med temaparker basert på norsk barnelitteratur viser at de er veldig lite kjent for utlendingene. I tillegg er det mye voksne par som kommer fra utlandet, som nok heller ikke er i målgruppa til parkene, sier bransjeveteranen.