– Det er på tide at Erna Solberg spiller med åpne kort om ektemannens aksjehandel og hva den kan ha hatt å si for hennes egen habilitet, skriver Seher Aydar, som sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen for Rødt, i en uttalelse.

Hun vil også vite om Solberg har skaffet seg fullstendig oversikt over Sindre Finnes' aksjekjøp.

E24 omtalte onsdag at Erna Solbergs mann Sindre Finnes handlet Kongsberg-aksjer 12 ganger i november 2020. Tidligere denne uken omtalte E24 at Finnes også handlet Nekkar-aksjer 72 ganger på litt over et år.

Solberg sa at hun ikke var klar over omfanget på aksjehandelen.

– Dersom den siste skriftlige kontakten mellom SMK og Sindre Finnes om hans aksjer er fra seinest 2014, og han kjøpte nye aksjer i Kongsberg Gruppen i 2020, reiser det spørsmål ved Solbergs forklaring. Det var Solbergs plikt å skaffe seg informasjon for å ikke bryte habilitetsreglene, sier Aydar.

– Først visste hun om aksjehandelen hans, nå var hun ikke klar over omfanget. Først var det «relativt få kjøp» som ble gjort mens hun var statsminister, nå viser det seg at han spekulerte mange ganger om dagen helt til hun gikk av.

Det var NTB som først meldte om at saken nå skal opp for Kontrollkomiteen.

Høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen begynner i november.

– Vi har tidligere sagt at det er naturlig at Erna Solberg også stiller når vi skal ha høringen om hvordan habilitetsreglene har vært praktisert i dagens og tidligere regjeringer, sier Grunde Almeland (V), som leder saken i kontrollkomiteen.

Han sier at den siste tidens saker om Sindre Finnes har gjort det enda mer aktuelt å kalle inn Solberg.

– Når det kommmer opp slike enkeltsaker, blant annet om Sindre Finnes, er det det ting det er relevant å stille spørsmål om. Hvordan har praksisen egentlig vært i tidligere regjeringer?

E24 har vært i kontakt med pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen. Han sier at det allerede var kjent at Erna Solberg skulle møte for kontrollkomiteen.