Aksjonærdata for industriselskapet Nekkar, som holder til på Lumber i Kristiansand, viser at Sindre Finnes kjøpte eller solgte Nekkar-aksjen 72 ganger mellom mai 2020 og september 2021. Samtidig var Finnes kone, Erna Solberg (H), statsminister.

I perioder kjøpte eller solgte Finnes aksjer i selskapet flere ganger om dagen. Tre av dagene kjøpte og solgte han aksjer samme dag.

Finnes kjøpte seg kraftig opp da kursen var på under 4 kroner. I løpet av 2021 steg kursen til over 8 kroner, og Finnes solgte hele beholdningen sin dette året.

Finnes tjente rundt 415.000 kroner på handlene, ifølge aksjonæroversikten.

Totalt kjøpte og solgte han aksjer til en verdi av 2,66 millioner kroner i perioden.

Finnes har ikke svart på E24s henvendelser om Nekkar-aksjene.

Har sagt han gjorde «få» handler

Finnes har tidligere sagt til E24 at han måtte redusere aktiviteten sin i aksjemarkedet betydelig da Solberg ble statsminister i 2013.

Han har også sagt at han gjorde «få» handler under Solbergs statsministerperiode, sammenlignet med tiden før og etter.

Transaksjonene i Nekkar, og en liste over aksjehandler Finnes gjorde under Solbergs siste fire måneder som statsminister, viser at han likevel handlet aktivt.

Det er foreløpig ingen offentlig tilgjengelig liste med alle Finnes aksjehandler, men Solberg har bedt mannen om å lage en.

Ble advart om kortsiktige investeringer

Handelen med aksjer er stikk i strid med en advarsel Finnes fikk fra Statsministerens kontor (SMK), like før Solberg tiltrådte som statsminister i 2013.

SMK mente kortsiktig aksjehandel ville gjøre det vanskelig for Solberg å holde seg løpende oppdatert om mannens aksjebeholdning.

Det ville igjen gjøre det vanskelig for Solberg å ha oversikt over «porteføljens betydning for hennes habilitet i behandlingen av saker i regjeringen», skrev SMK i et notat til Finnes 11. oktober 2013.

SMK mente det var nødvendig at Finansdepartementet eller Lovavdelingen i Justisdepartementet vurderte «de rettslige problemstillinger dette medfører», hvis han ville fortsette å handle aksjer som før.

Finnes hadde da fortalt SMK at han handlet aksjer «en til to ganger i måneden».

Forrige uke sa Erna Solberg til DN at det ikke ble nødvendig med en vurdering fra Lovavdelingen, fordi Finnes sluttet med kortsiktig aksjehandel.

E24 har spurt Solberg om det ble gjort ny vurdering før Finnes igjen begynte med kortsiktig aksjehandel. Solberg har ikke svart på spørsmålet.

Kommunikasjonssjef ved SMK, Anne Kristin Hjukse, skriver i en e-post til E24 at Finnes opplyste om hvilke aksjer han eide da Solberg tiltrådte, og at han i 2014 sa fra til SMK om at han hadde solgt seg ut av syv selskaper.

– På denne bakgrunn ble det vurdert at det ikke var behov for å forelegge noen rettslige problemstillinger for Finansdepartementet eller Justis- og beredskapsdepartementet, skriver Hjukse.

Finnes har tidligere sagt til E24 at han forsøkte å følge reglene i Håndbok for politisk ledelse når han senere kjøpte og solgte aksjer. Håndboken sier at også statsrådenes ektefeller skal være svært «aktsomme» med aksjer.

– Var oppmerksom

Erna Solbergs søster, Marit Solberg, er styremedlem i Nekkar. Det var hun også da Finnes kjøpte og solgte aksjer i selskapet.

– Nekkar var blant selskapene Erna i utgangspunktet var oppmerksom på, som følge av at hennes søster var styremedlem der. Dermed måtte hun vurdert sin habilitet dersom det kom en sak knyttet direkte til dette selskapet, sier Solbergs kommunikasjonssjef, Cato Husabø Fossen, til E24.

Utover dette ønsker ikke Solberg eller Fossen å kommentere saken før aksjeoversikten hun har bedt Finnes om å lage, er klar.

Marit Solberg ønsker ikke å kommentere opplysningene i denne artikkelen.

Ble ikke informert hver gang

Erna Solberg ble ikke informert hver gang Finnes kjøpte eller solgte aksjer. Hun har sagt til E24 at det ikke var noe krav om det, så lenge «man vet tilstrekkelig for å vurdere habiliteten sin eller be om ytterligere informasjon når man er i tvil».

– Det var derfor ikke nødvendig for meg å vite om mindre kjøp eller salg i selskaper som både embetsverket på Statsministerens kontor og jeg allerede var klar over at Sindre hadde aksjer i, sa Solberg til E24 forrige uke.

Solberg har vært tydelig på at det ikke har vært noen habilitetssaker på grunn av Finnes aksjer, og at hun til enhver tid var tilstrekkelig informert om hvilke aksjer ektemannen eide.

Solbergs kommunikasjonssjef Fossen har også sagt til E24 at Finnes begrenset handelen med aksjer da kona var statsminister.

– Hensynet til tillit til beslutninger hun som statsminister var med på å fatte, og muligheten for at hennes kontor skulle kunne bistå med vurderinger av hennes habilitet, tilsa likevel at Sindre begrenset sin aktivitet i aksjemarkedet og fulgte kravene til aktsomhet, i årene hun var statsminister, har Fossen sagt.