Etter avsløringene om funn av hestekjøtt i flere storfeprodukter har Mattilsynet gjort DNA-analyser av til sammen 100 produkter for å sjekke hva slags kjøtt de inneholder.

De første analysesvarene er nå klare. Det er påvist en liten mengde hestekjøtt i lasagne fra Coop.

— Vi kan bekrefte at det er funnet hestekjøtt i en lasagne fra Coop. Det var en svært liten dose som ble funnet, mengden ligger på 1 til 5 prosent hestekjøtt, sier Randi Edvardsen, seksjonssjef for seksjon animalsk mat i Mattilsynet.

Overfor Aftenposten opplyser pressesjef Kristin Paus i Coop at det er hos Coop Mega på Lillehammer det er funnet lasagne med hestekjøtt.

Ser alvorlig på det

— Funnet av hestekjøtt ble gjort i en lasagne som var berørt av avsløringen i februar, og som etter Coops egne opplysninger skulle vært trukket tilbake fra markedet allerede da. Vi er overrasket over at dette fortsatt kan finnes i butikkene, sier Edvardsen.

Dette er det første resultatet som foreligger etter at Matilsynet begynte å sende inn DNA-prøver fra varer de selv kjøper i dagligvarebutikker.

— Vi fikk beskjed fra Coop om at all aktuell lasagne var fjernet fra butikkene, og vi ser alvorlig på at en så stor og viktig aktør som Coop har svikt i egne kontrollrutiner, sier Edvardsen.

Venter på flere resultater

Mattilsynet vil nå gjennomføre en tilsynsaksjon for å kontrollere at varer som skal være trukket tilbake er borte fra markedet. Mattilsynet vurderer også om det skal gjøres ekstra kontroller med matvarekjedenes kontrollrutiner

— I dagene som kommer vil vi få svar på flere av prøvene. Vi presenterter resultatene med en gang de foreligger, fordi varene med positive prøver da må trekkes fra markedet, sier informasjonsdirektør Kenneth Vikse i Mattilsynet.

Coop: – Menneskelig svikt

Pressesjef Kristin Paus i Coop forklarer at Mattilsynetsfunn skyldes en menneskelig svikt hos Coop Mega på Lillehammer. Lasagnen som erfunnet, skulle vært fjernet fra hyllene i februar.

– Vi har ingen indikasjoner på at det finnes lasagne medhestekjøtt i noen av våre andre butikker. I morgen tidlig sender vi ut enbeskjed til samtlige av våre butikker for å forsikre oss om at all lasagnen somskulle vært fjernet fra hyllene, er fjernet. Dette skal ikke skje, sier Paus.

Skulle ikke skjedd

Hun sier videre at saken ikke kommer til å få noenkonsekvenser for ledelsen i den aktuelle butikken.

– Synes du det er alvorlig at det igjen er funnet lasagne medhestekjøtt hos Coop?

– Ja, det er alvorlig når det skjer en svikt i rutinene, men menneskelige feil kanskje i ny og ne.

– Er det alvorlig at kundene risikerer å kjøpe lasagne medhestekjøtt hos dere?

– Akkurat i denne saken er det ikke veldig alvorlig, fordidet er konstatert at lasagnene med hestekjøtt erfri for farlig innhold. Det store problemet her er at man ville fått noe annet enn det som står på emballasjen. Uansett skulle ikke detteha skjedd, sier Paus.