I dag skal jeg jammen ta meg en tur på McDonald’s. For sikkerhets skyld. Men først til ukens sjokknyheter:

Skandalen som rir gjennom Europa kommer overraskende på de fleste. Det skulle jo ikke vært lov, og er det heller ikke.

Findus har altså servert italiensk lasagne med hestekjøtt fra Romania, produsert i Luxemburg av et firma med adresse i Frankrike. Det grenseløse frossenproduktet er havnet på bordet i flere land, inkludert Norge.

First Price

Bestyrtelsen er stor. Samtlige store butikkjeder fjernet lasagnene sine på flekken. Deres egne merker, uavhengig av Findus. NorgesGruppen, som eier blant andre Kiwi og Meny nappet vekk sin First Price-lasagne, etter at rundt 7000 allerede er fortært av nordmenn som antakelig syntes de fikk mye mat for pengene.

Å deklarere hestekjøtt som storfe har aldri vært tillatt. Men det faktiske innholdet i maten vår blir heller aldri kontrollert. Mattilsynet anser obligatorisk DNA-testing som ”uaktuelt”, som de skriver på nettsidene sine. Høyre og Arbeiderpartiet mener plutselig at det nå er høyaktuelt med lovpålagte stikkprøver.

Forbrukerrådet innledet skandaleuken med flaks i timingen da de gikk ut og krevde en ny merkeordning for matvarer, gjeldende fra senest 2014. ## Price First

Men det er ”mye mat for pengene” skandalen egentlig dreier seg om. First Price betyr selvsagt Price First, at pris går foran kvalitet.

Hestekjøtt er egentlig en gammel traver i norske butikkhyller , bare sjekk innholdsfortegnelsen på blant annet Haugpølse. Hestebiff er av gourmeter ansett som meget høyverdig og serveres på flere restauranter. Problemet med det illegale hestekjøttet – fra travhester så vel som koseponnier – er at det meget godt kan hende at det er fullt av medisiner, skadelig hestedop som mennesker ikke skal ha i seg.

I en global handel med uoversiktlige nettverk av underleverandører , som alle skal bidra med sitt for å få butikkprisen ned, sier det seg selv at noen vil kutte svingene. I Storbritannia hevder kritikere at situasjonen nå indirekte kan skyldes en lovregulering fra 2009, da det ble forbudt å deklarere ”desinewed meat” (DSM) som kjøtt. Dette er det vi her hjemme er blitt kjent med som MUK, mekanisk utbenet kjøtt.

Lav pris

Den globale kjøttindustrien måtte se seg om etter andre kilder til billige råvarer til hamburgere, pølser og kebaber – og annen ferdigmat som forbrukerne forventer skal være svært billig. Det har de funnet. Dette er prisen vi betaler for lav pris.

Tilbake til hamburgermiddagen jeg for en gangs skyld skal unne meg i dag:

Hestekjøtt er riktignok funnet hos Burger King både i England, Irland og Danmark. Men Norge er fremdeles et annerledes land, i alle fall når det gjelder burgersjapper. Norge er ett av kun tre land der McDonald’s og Burger King utelukkende bruker nasjonalt kjøtt, det gjelder både storfe og kylling.

En liten trøst, men ikke akkurat mager.