— Dette er et nytt spørsmål vi ikke har vurdert og tatt stilling til, sier statsminister Erna Solberg da hun møtte pressen under Zerokonferansen tirsdag.

Det må trolig Høyre raskt gjøre, dersom Ap velger å forfølge forslaget sitt om å selge Oljefondet ut av kullselskaper. Fra før er både Venstre, Krf og SV for dette. Dermed er det etter alle solemerker politisk flertall for å be Oljefondet dumpe kullaksjene.

Nyheten fra Støre falt i god jord på miljøorganisasjonen Zeros årlige konferanse, som samlet mange av stemmene som lenge har tatt til orde for en grønn omlegging av Oljefondet.

Olje og gass neste?

— Bedre sent enn aldri. Dette er en potensiell «game-changer», sier finansanalytiker og leder av tenketanken Re-Define, Sony Kapoor. Han har i lengre tid tatt til orde for at oljefondet bør selge seg ut av de fossile sektorene og heller kjøpe seg kraftig opp i fornybar energi.

— Dette reflekterer at det begynner å synke inn at det er risiko forbundet med å investere i de karbonintensive bransjene. Neste logiske skritt er å gjøre det samme med olje og gass, sier han.

De siste månedene har en lang rekke økonomer, med Steinar Holden, Kapoor og Victor Normann i spissen, argumentert for at Oljefondet bør selge seg ut av olje, kull og gass for å redusere Norges oljeavhengighet.

Oljefondet investerer i dag mellom 40 og 50 milliarder kroner i kullselskap, noe som utgjør rundt 1 prosent av fondets totale investeringer.

Erna Solberg listet imidlertid opp flere utfordringer ved å skulle selge fondet ut av kull.

— Det måtte i så fall gjøres på en måte så man sikrer at et nedsalg ikke rammer de selskapene som også driver med fornybar energi. Og kullselskaper med CO2-rensing vil være interessante investeringer. Vi må gå bak overskriftene, sier Solberg.

Viktig signal

— Da må hun ikke se seg mye om. Det er veldig få kullselskaper som også er involvert i fornybar energi. Og det finnes bare åtte CO2-renseanlegg i hele verden, sier Jeremy Leggett, solenergigründer og leder for initiativet Carbon Tracker.

Organisasjonen jobber for å øke bevisstheten rundt risikoen knyttet til finansmarkedenes fossile investeringer, og har blant annet fått Bank of England til å gjennomgå sentralbankens investeringer i karbonintensive bransjer. Leggett mener det vil sende et viktig signal, dersom verdens største pensjonsfond dropper kullinvesteringene.

— Dette er fabelaktige nyheter. Norge kan ta lederskap ved å sende et viktig signal til markedet på en viktig tid. Jeg håper dette blir utvidet til også å omfatte olje og gass, sier Leggett.

Høyres regjeringspartner Frp er imidlertid ikke like entusiastiske.

— Jeg synes det er et merkelig forslag. Jeg synes også det er dobbeltmoralsk, fordi Norge er avhengig av å importere kullkraft fra utlandet i såkalt tørre år, sier Gjermund Hagesæter i Frp til NRK.

Ifølge Støre vil Arbeiderpartiet ta opp forslaget i forbindelse med den årlige behandlingen av forvaltningen av Statens pensjonsfond til våren. Da kan Høyre og Frp bli tvunget til å gjennomføre forslaget, enten de er enige eller ikke.

— Da må vi forholde oss til hva Stortinget sier, men de må også først gjennomgå dette, sier Solberg.