Statoils storsatsing i Canada gir resultater. Torsdag offentliggjorde selskapet at de har funnet mellom 300 og 600 millioner fat olje i Bay du Nord.

Funnet utgjør over en fjerdedel av oljen Statoil har funnet så langt i år, og gjør Statoil til det selskapet som har funnet mest olje og gass i årets tre første måneder.

Det skriver Stavanger Aftenblad.

Største noen sinne

— Dette er det største oljefunnet Statoil har gjort som operatør i utlandet noensinne, sier Statoils konserndirektør for leting, Tim Dodson.

Bay du Nord ligger 500 kilometer nordøst for St. John's i Newfoundland i Canada og er det tredje Statoil-funnet i Flemish Pass Basenget.

Feltet inneholder nesten like mye olje som Johan Castberg Barentshavet, og det er Statoils tredje funn i Flemish Pass-bassenget.Bare 20 kilometer unna har Statoil funnet mellom 100 og 200 millioner fat olje i Mezin. Statoil jobber med å bekrefte størrelsen på et tredje funn, Harpoon, som ligger 10 kilometer unna Bay du Nord.

Avklaring

Tim Dodson bekrefter at Statoil vil se på mulighetene for en samlet utbygging av de tre funnene, men han understreker at Statoil mener på Bay du Nord kan forsvare en utbygging på egenhånd.

— Det viktigste for oss er å få en endelig avklaring på hvor mye olje som ligger i Bay du Nord, men siden våre tre funn ligger så nære hverandre er det ikke usannsynlig at vi ser de i sammenheng med en utbygging på Bay du Nord. Vi skal se nærmere på Mezin og Harpoon, men vårt fokus er først og fremst på det største funnet, sier Tim Dodson.

Tim Dodson har også flere kort på hånden i samme område.

— Vi har allerede sett oss ut flere strukturer i nærheten av Bay du Nord som vi ønsker å sjekke ut. Vi har tro på at vi kan finne mer olje i nærheten, sier Tim Dodson.

Fortsetter letingen

Statoil er ferdig med sin letekampanje øst for Canada for denne gang, men ikke fordi de anser seg som ferdige.

— Tilgangen på borerigger er en utfordring i dette området. Det er ikke sånn som i Norge, hvor det til enhver tid er mange rigger. Her er det til enhver tid få rigger. Nå skal vi planlegge aktiviteten fremover og sikre oss en rigg, sier Dodson.Når Statoil har sikret seg en rigg skal de etter planen gjøre flere avgrensningsbrønner på Bay du Nord, samt lete mer både i umiddelbar nærhet av det nye storfunnet og i andre lisenser langs østkysten av Canada, hvor Statoil har lisenser i et 8.500 kvadratkilometer stort område.

— Vi har bare boret noen få brønner i et stort område. Vi må hente inn mer seismiske data og bore flere avgrensnings og letebrønner før vi kan vurdere en optimal utbyggingsløsning i basenget, sier Dodson.

Nytt kjerneområde

De tre funnene på et lite område i Flemish Pass-basenget gjør at Statoil nå ser drømmen om å bli operatør på vestkysten av Canada nærme seg oppfyllelse. Men de tre funnene er også en av årsakene til at Canada seiler opp som et mulig nytt kjerneområde for letevirksomhet i selskapet. Fra før av er det kun Norge og Mexicogulfen som har fått dette stempelet av Statoil.

— Vi har tre funn og store uutforskede arealer. Vår strategi her var å gå tidlig inn og gjøre et stort funn har vi tatt en posisjon i dette området. Vi mener det er et stort potensial for nye funn i området og at vi forstår geologien. Det er spennende at Statoil åpner et nytt oljeområde ved kysten av Newfoundland, sier Dodson.