Interpol har handlet raskt etter at to personer kom seg om bord på Malaysia Airlines-flyet med stjålne pass. Foto: ROBERT PRATTA

To flyselskap, Qatar Airways og Air Arabia, er plukket ut til å delta i en forsøksordning der flyselskapene får tilgang til politi-opplysninger om stjålne pass.

Det er politiets samarbeidsorganisasjon Interpol som har handlet lynraskt og gitt klarsignal for en slik ordning etter at et Malaysia Airlines-fly forsvant for 11 dager siden.

At Qatar er et av selskapene, gjør at nordmenn raskt vil bli konfrontert med den nye prakisen fordi Qatar har daglig rute mellom Oslo og Doha.

Les også:

Med det nye verktøyet kan de to flyselskapene oppdage i innsjekkingen om noen av passasjerene reiser på et pass som ikke er deres eget, og nekte dem å fly.

Adgangen til regsisteret over stjållne pass er det ellers kun politi og andre offisielle myndigheter har tilgang til.

Registeret inneholder opplysninger om ikke mindre enn 40 millioner stjålne pass. Interpol sier at ordningen vil bli utvidet hvis resultatet av testene er gode.

Overrasket

Qatar Airways har daglig rute på Oslo. Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Mysteriet rundt Boeing 777-flyet fra Malaysia Airlines har imidlertid avdekket behov for skjerpet kontroll med de dokumentene passasjerene reiser på.Straks etter at flyet forsvant den 8. mars ble det oppdaget at to av passasjerene reiste på stjålne pass. Begge passene ble stjålet i Thailand, og tilhørte en østerriker og en italiener som begge ble straks sjekket opp i forhold til en mulig kriminell bakgrunn. Mistanken viste seg å være uberettiget.

At de hadde kommet seg om bord på andres dokumenter, satte imidlertid en støkk i både politi og en hel flybransje.

Handlet raskt

Nå har samarbeidsorganisasjonen Interpol handlet raskt. På et pressemøte i Lyon, der organisasjonen har sitt hovedkvarter, gjorde direktør Michael O'Connell fra operativ avdeling det klart at to flyselskaper nå skal få anledning til å sjekke i stålne passregisteret for alle sine reisende.

— De to selskapene er valgt fordi de var de første som spurte oss om en slik mulighet, sa O'Connell.

Qatar Airways har hatt rute til Oslo in flere år. Air Arabia er et lavprisselskap med base i De forente arabiske emirater.

Les også: