Kari Henriksen (Ap). Foto: Birger Ringseth

— Jeg mener det viktigste er å sikre arbeidsplasser i landsdelen, og her har den sittende regjering vært for passiv, mener Kari Henriksen (Ap).Lørdag skrev Fædrelandsvennen om at 11,5 prosent av Vest-Agder befolkning mellom 18 og 67 år er uføretrygdet. Det er helt i landstoppen. I nabofylket Rogaland er uføreandelen bare 7,3 prosent.

Henriksen vil ha flere tiltak for å bedre levekårene og likestillingsarbeidet i landsdelen.

— Jeg mener å ha registrert at andelen uføre er større i indre deler av fylket, og da kan tiltak som for eksempel desentralisert utdanning være viktig, sier Henriksen.

Skylder på Nav

Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Torstein Øen

Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener de høye uføretallene utfordrer hele samfunnet.— Jeg tror mange av de som blir stående utenfor arbeidslivet har en restarbeidskraft som ikke kommer næringslivet og det offentlig til gode. Her mener jeg kontakten mellom Nav og arbeidsgiverne må bli bedre. Det er Nav sin oppgave å motivere arbeidsgivere til å ansette personer som kanskje ikke kan arbeide 100 prosent. Det bør også legges til rette for at det kan være mulig å arbeide noe uten å miste alle trygdeordninger en har krav på, sier han.

Bekymret for unge

Kjell Ivar Larsen (Frp). Foto: Kjetil Reite

Kjell Ivar Larsen (Frp) som vikarierer for Åse Michaelsen på Stortinget, har ingen tro på at vestegdene har så mye dårligere helse enn rogalendingene. Han er mest bekymret for at så mange unge blir uføre, og ønsker økt satsing for å få flere til å skaffe seg et vitnemål eller fagbrev.— Unge som faller utenfor arbeidslivet og ikke for yrkeserfaring, har lettere for å bli uføre senere i livet, mener han.

- Skremmende tall

Norunn Tveiten Benestad (H). Foto: Jarle R. Martinsen

Høyres Norunn Tveiten Benestad synes de høye uføretallene i Vest-Agder er skremmende. Hun mener landet nå trenger en arbeidslivspolitikk, der det skal bli enklere å komme tilbake i arbeidet for alle som har mulighet til det.— Konkret tror jeg økt satsing på utdanning og tiltak som stimulerer næringsliv og det offentlige til å ta inn flere lærlinger, kan være viktige tiltak for å få ned uføreandelen på sikt, sier hun.

Partikollega Ingunn Foss synes det mest alarmerende er at unge mennesker ikke kommer inn i arbeidslivet. Hun mener det er viktig å legge et grunnlag via barnehage og skole som gjør at ungdommene ikke dropper ut fra skole og arbeidsliv.