— Heller at noen i et eller annet offentlig organ skal sitte og pønske på et kontor, er det mye bedre å la næringslivet selv finne ut hvordan vi skal komme videre. I denne konstellasjonen blir det å måle krefter med kinesere og japanere. Det inspirerer! sier Torger Reve.

Rogalands- og farsundsmannen er best kjent som BI-professor. Men denne dagen er han primært styreleder i Sørlandets Kompetansefond og snakker om MIT Reap . Og jo - MIT står for Massachusetts Institute of Technology , det berømte universitetet i Boston. Reap er en forkortelse for Regional Entrepreneurship Acceleration Program , altså et program som skal få fart i nyskapingen i konkrete regioner rundt om i verden. Det er åtte av dem i programmet, alle med omstillingsutfordringer:

• Det oljetunge Sørvestlandet, fra Agder til Ålesund

• Beijing

• Tokyo

• Bangkok

• Al Madinah i Saudi-Arabia

• Santiago i Chile

• Wales

• Ashod i Israel

Ta kunnskapen videre

— Vi er gode på maritim virksomhet, offshore og sjømat. Det vi må gjøre nå, er å ta kunnskap fra oljen inn i nye næringer som definitivt bør være grønne. Det nytter ikke bare å snakke om omstilling - det må handles, fastslår Torger Reve, mens Kompetansefondets administrerende direktør Peter Klemsdal nikker samtykkende.

Nå har ikke Reve lagt professorhatten helt vekk. Han blar i en svær bunke A4-plansjer som i hovedsak dreier seg om Norges mangel på konkurransekraft, definert som kombinasjonen av produktivitet og nyskaping. At MIT-navnet dukker opp på en rekke av plansjene, er selvsagt ikke tilfeldig. Torger Reve samarbeider faglig med MIT-miljøet og har trukket i trådene for å få Sørvestlandet med i det MIT-ledede programmet.

Og apropos Sørvestlandet: Regionen er representert gjennom Node og organisasjonens motstykker, Subsea-klyngen i Bergen og den maritime klyngen i Ålesund, alle med høythengende status som Global Centre of Expertise . Stavanger er med gjennom sin næringsforening.

Johannessen, Ellingsen og Fedog

Torger Reve sitter personlig på toppen av den sørvestlandske prosjektorganisasjonen som i alt omfatter rundt 60 mennesker. Kjell O. Johannessen, i mange år «Mr. Node», er hentet inn som prosjektkoordinator. Dagens Node-leder Anne Grete Ellingsen er med, mens seriegründer Tom Fedog (Sense Technology, Stimline med flere) er gitt en egen boks i organisasjonskartet. Entrepreneur står det på den, altså gründer.

Kompetansefondet, som jo er basert på kraftpenger og skal skape gode levekår i Vest-Agder, tar en del av regningen (se faktaramme). Og i tillegg til fem millioner kroner i direkte utgifter, kommer timeinnsats fra deltakerne som er verdsatt til like mye. Nå jobbes det med å definere konkrete prosjekttema. Så langt ser de ut til å peile seg inn mot maritim virksomhet og fornybarteknologi. Men det er jo nettopp i prosjektutviklingen at arbeidet skal legges ned fremover.