— Av fjorårets overskudd på 57 millioner kroner, tilsvarende 6,9 prosent av kapitalen vår, deler vi ut 24 millioner kroner til gode formål og setter av 14 mill til økt bufferkapital. 13,3 millioner går med til å dekke opp for inflasjonen og administrasjonen kostet 5,8 millioner kroner i fjor, sier administrerende direktør Peter Klemsdal i stiftelsen Sørlandets Kompetansefond.

Egentlig er han litt tidlig ute med tallene sine, for alle regnskapsformaliteter er ikke unnagjort ennå. Men styret, ledet av BI-professor Torger Reve, er så sikker i sin sak at det altså deler ut 24 millioner kroner av det som ble 2014-overskuddet.

Hovedgrupperingen er som følger:

• Universitetet i Agder: 3,3 millioner kroner

• Institutter samt forskning og utvikling: 4,5 millioner kroner

• Næringsliv og bedriftsnettverk: 12,7 millioner kroner

• Levekår: 2,9 millioner kroner

Vokst til 846 mill.

Stiftelsen Sørlandets Kompetansefond ble som kjent opprettet med penger fra salget av aksjer i Agder Energi til Statkraft i 2001. Den gang løste fondet opp i en langvarig og særdeles betent strid mellom de kommunale eierne av Vest-Agder Energiverk. Kapitalen var 600 millioner kroner og stifterne var samtlige av Vest-Agders 15 kommuner. Nå, 14 år senere, har bingen vokst til 846 millioner kroner - samtidig som det er delt ut 390 millioner kroner for «å bidra til kompetanseheving i Vest-Agder til sikring og etablering av arbeidsplasser og gode levekår», som det heter i formålsparagrafen.

— 6,9 prosent avkastning i et år som 2014. Det må da være bra, Klemsdal?

— Det kunne vært verre. 60 prosent av kapitalen vår er plassert i aksjer, fordelt 50/50 på norske og utenlandske. Særlig de utenlandske gjorde det godt i fjor, men faktisk slo vi indeksene både ute og hjemme. Nå hører det jo med til historien at slikt svinger over tid, understreker Klemsdal.

— Litt valutagevinst på en svak krone også?

— Litt.

Kvalitet

Klemsdal mener ellers at søknadene holdt høy kvalitet.

— Blant tildelingene er det sju millioner kroner til energi- og miljørelaterte prosjekter, mange derav i tilknytning til prosessindustrien og Eyde-nettverket. Det er også gitt støtte til et spennende forprosjekt innen algeproduksjon i Lister. Fondet støtter det langsiktige arbeidet for å bedre Agder-industriens konkurranseevne gjennom automatisering og robotisering, blant annet i regi av industriklynger i Lister og Lindesnesregionene. Det er ytterligere forsterket ved at UiA er tildelt 1,25 millioner kroner til sitt nye “Future Robotics” program. Ellers har Node fått 1,6 millioner kroner til fire prosjekter. Og de store levekårssatsningene “Agderprosjektet” og “Lindesneslosen” videreføres, forteller Kompetansefondets daglige leder.