OPECs generalsekretær mener oljeprisen kan klatre så høyt som 200 dollar fatet.

Men en av toppsjefene i den amerikanske storbanken Goldman Sachs anslår at prisen kan falle så langt ned som30 dollar fatet.

Manglende investeringer

Prisen på nordsjøolje lå tirsdag formiddag stabilt rundt 48 dollar fatet.

Abdalla El-Badri. Foto: LUKE MACGREGOR, REUTERS/NTB SCANPIX

Oljeprisen kan komme til å stige helt opp til 200 dollar fatet hvis oljeprodusentene ikke investerer mer i utvinning av nye olje— og gassfelter, sa Abdalla El-Badri mandag, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

OPEC-vedtaket i november

Han er generalsekretær i Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

Det var OPEC som med sitt flertallsvedtak i slutten av november nektet å kutte oljeproduksjonen for å bremse prisfallet på olje.

Resultatet var at oljeprisen stupte fra rundt 80 dollar til under 50 dollar fatet i dag.

Prisrekorden på råolje ble satt i juli 2008 før den globale finanskrisen brøt løs. Da ble nordsjøolje handlet for 147 dollar fatet.

Nedadgående prisspiral

Direktør Gary Cohn i Goldman Sachs Group, som er tidligere oljemegler, mener derimot at oljeprisen er inne i en nedadgående spiral.

Prisen skal fortsette å falle og kan falle så lavt som 30 dollar fatet, sa han til den amerikanske TV-kanalen CNBC mandag.

Det internasjonale energibyrået (IEA)skrev i sin månedsrapport om oljemarkedet i forrige uke at prisfallet kan føre til at flere investeringsplaner i energisektoren, ikke bare olje- og gassutbygging, kan bli lagt på is.

IEA har anslått at investeringene i oljeproduksjonen kan komme til å falle med 100 milliarder dollar i år - eller 15 prosent av de samlede globale investeringene i denne sektoren, sa IEAs sjeføkonom Fatih Birol under det økonomiske toppmøtet i Davos i forrige uke.

«Usannsynlig»

HvaSe-7I9RiAMl5A.jpg Foto: Aftenposten

Oljeanalytikeren Ole Sloth Hansen i danske Saxo Bank mener det er usannsylig at oljeprisen når nivåer rundt 200 dollar fatet med det første.Han peker på at hvis oljeprisen stiger over 100 dollar fatet igjen, vil det få utvinnerne av skiferolje og -gass da ut med boreutstyret sitt for å drive såkalte fracking på land. Dette vil bidra til å øke tilbudet av olje, og dermed dempe en videre prisoppgang.

1,5 mill. fat overproduksjon

Det er anslått at det i dag er en overproduksjon på 1,5 millioner fat olje om dagen.

OPEC har offentlig sagt at de er villige til å møte andre oljenasjoner som ikke er med i organisasjonen for hvordan man skal håndtere overproduksjonen.

— Markedet kommer til å bli brakt tilbake i balanse av en reduksjon i tilbudet av olje fremfor en økning i etterspørselen, sa El-Badri.