Nordsjøolje for levering om én måned brøt 50 dollar-grensen fredag formiddag etter optimistisk månedsrapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Prisen steg over 3 prosent fra torsdag før den falt litt tilbake fredag ettermiddag.

IEA ser flere tegn i de globale oljemarkedene til en ny varig prisoppgang.

Oljeprisen16.1.2015-VW0BKMAd6p.jpg

Oljeprisen har falt 60 prosent siden forrige toppnotering 19. juni i fjor på 115 dollar fatet for nordsjøolje (Brent Blend).Det er lavere oljeproduksjon i land utenfor OPEC (Organisasjonen av oljeeksporterende land) som kan bli den viktigste drivkraften til å få oljeprisen opp igjen, ifølge IEA.

OPEC sier fortsatt nei

Flertallet av OPEC-landene, anført av Saudi-Arabia og andre oljerike gulfstater, sa i november nei til å kutte oljeproduksjonen for å bremse prisfallet.

OPEC-beslutningen utløste et nytt prisras.

Oljeministeren i De forente arabiske emirater, som er med i OPEC, gjentok denne uken at OPEC står fast på beslutningen om ikke å redusere oljeproduksjon.

Overproduksjon av olje

Prisen nådde en foreløpig bunn tidligere denne uken da spotprisen på nordsjøolje — olje for umiddelbar levering - falt under 45 dollar fatet.

Prisfallet det siste halvåret er utløst av lavere økonomisk vekst i Kina og andre vekstland i verden, og stagnasjon i Japan og eurolandene i EU.

Skiferrevolusjonen i USA

Samtidig er USA snart selvforsynt med olje etter en formidabel økning i produksjonen av skiferolje og -gass på land i flere delstater.

Lavere global etterspørsel og økt skiferproduksjon i USA har samlet ført til overproduksjon av olje i verden.

Colombia kutter mest

IEA har nedjustert sine anslag over dagsproduksjon av olje i oljeland som står utenfor OPEC - blant dem USA, Canada, Russland, Norge og Mexico -med 350.000 fat.

Halvparten av denne reduksjonen står Colombia for.

Bedre balanse i markedet

I sum bidrar dette til å skape bedre balanse i det globale oljemarkedet, mener IEA.

Til tross for denne reduksjonen, kommer landene utenfor OPEC likevel til å øke den daglige oljeproduksjonen i år med 950.000 fat - til 57,5 millioner fat, ifølge IEA-rapporten.