Laksen blir båret inn i det travle rommet klokken fem på halv ti. I de klassiske lokalene til New York-børsen snur tradere seg etter den meterlange fisken mens den fraktes gjennom salen og opp til balkongen.

John Fredriksen, hovedeier i Marine Harvest og morgenens midtpunkt, snur seg etter den døde fisken og smiler lett. Han er synlig fornøyd der han står på børsgulvet.

— Det er greit å være her

– Det er greit å være her. Dette er vel det syvende eller åttende selskapet vi tar på børs her i USA, sier han til Aftenposten like før han også beveger seg opp til balkongen. Med seg har han dødtrene Kathrine og Cecilie.

Og så, på slaget klokken halv ti: Marine Harvest-sjefene ringer i bjellen. Selskapet er børsnotert i New York. Konsernsjef Alf Helge Aarskog smilte bredt mens han holder laksen foran seg som et trofé.

Les også:

Det har vært noen eventyrlige år for det norske selskapet. Det er ikke mer enn seks år siden at Marine Harvest nesten ble slått konkurs etter et utbrudd av laksesykdommen ILA i Chile.

Og det er ikke mer enn to år siden at børskursen på selskapet gikk i gulvet etter at lakseprisene sank kraftig.

Optimistisk

I dag er Marine Harvest verdt over 30 milliarder kroner, og aksjene ligger på et rekordhøyt nivå på Oslo-børsen. Selskapet produserer 22 prosent av verdens atlantiske laks, og er med det klodens desidert største lakseprodusent. Og hovedeier John Fredriksen sitter med en fortjeneste på 8,5 milliarder kroner etter at han begynte å investere i laks i 2005. Han er svært optimistisk på selskapets vegne.

– Vi er et vekstselskap. Vi skal være i vekst fremover, både i Norge og utenfor. Jeg ser meget positivt på selskapets fremtid, sier Fredriksen til Aftenposten.

Konsernsjef Aarskog mener tiden var inne til å børsnotere selskapet i USA.

– Det er flere grunner til det. Foredling av fisk er ett av satsningsområdene våre fremover. Og der er USA viktig. Dessuten tror vi amerikanerne kommer til å spise mye mer fisk i fremtiden, sier Aarskog.

Han sier at selskapet har store planer om å ekspandere, men vil ikke kommentere om det betyr at han er klar for å prøve å legge inn et nytt bud på konkurrenten Cermaq, som Marine Harvest forsøkte å kjøpe i fjor for ti milliarder kroner – uten å lykkes.

Takker Fredriksen

Styreleder Ole-Eirik Lerøy omtaler børsnoteringen i New York som en ”once in a lifetime”-opplevelse.

– Man blir jo ydmyk av å være i slike omgivelser. Det er klart det er moro, sier han.

Han gir Fredriksen mye av æren for selskapets suksess.

– Uten hans pågangsmot og tro på selskapet hadde det vært vanskelig å komme så langt, sier han.

Laksen fra børsnoteringsseremonien ligger på et fat i rommet ved siden av salen der Marine Harvest-sjefene møter pressen. Hva slags skjebne får den norske fisken?

– Vi skal ha diverse mottakelser og en lunsj i løpet av dagen. Den går nok med i dragsuget, sier Ole-Eirik Lerøy.