Norge eksporterte i fjor sjømat for 61 milliarder kroner. Det tilsvarer en vekst på 17 prosent fra året før.

– Den viktigste forklaringen på eksportrekorden er høy etterspørsel etter norsk laks på verdensmarkedet, noe som har gitt sterke priser i 2013, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.

Fjorårets sjømateksport er 13 prosent høyere enn den tidligere rekorden. Den var på 53,8 milliarder og ble satt i 2010. ## Laks leder an

Knut Ivar Bakken, analytiker i Danske Bank Markets, forteller at det er laks som har bidratt til den kraftige veksten i eksportverdi for sjømat i 2013.

Analytiker Knut Ivar Bakken tror på et nytt sterkt år for norsk oppdrettslaks.

— Etterspørselen har vist seg å være veldig god og har holdt seg sterk selv om prisene har vært rekordhøye, forteller Bakken.

Han sier at til tross for en liten reduksjon i antall tonn eksportert laks har den kraftige økningen i prisene gitt rekordår. Gjennomsnittsprisen for fersk, hel laks fra Norge var 39,74 kroner pr. kilo i 2013. Dette er 44 prosent mer enn året før.

Norge eksporterte laks og ørret alene for 42,2 milliarder kroner i 2013, viser tall fra Norges sjømatråd.

Tror på nytt godt år for laks

Rundt totredjedeler av norsk lakseeksport går til EU-landene. Norge og Chile er verdens to største eksportører av laks.

- I motsetning til Norge har 2013 vært mer problematisk i Chile og det ser ut til at veksten i lakseeksport derfra vil være begrenset i årene fremover grunnet både finansielle og biologiske utfordringer, sier Bakken.

Han har stor tro på at den sterke utviklingen innen norsk lakseeksport fortsetter.

- Etterspørselsmessig ser alt veldig, veldig bra ut for norsk oppdrettslaks, sier analytikeren.

Han påpeker samtidig at skal man få videre vekst i lakseindustrien i Norge må myndighetene legge til rette for dette og åpne opp for økt kapasitet gjennom nye lisenser eller økt produksjonskapasitet pr lisens.

— Hva myndighetene vil foreta seg på dette området vil vi forhåpentligvis få svar på innen kort tid, sier Bakken.

Større andel av eksporten

Tall fra SSB viser at sjømateksportens andel av den norske fastlandseksporten ikke har vært høyere på mange tiår.

Ved utgangen av november 2013 utgjorde fisk og annen sjømat 16 prosent av fastlandseksporten. Tall for desember er ennå ikke lagt frem av SSB.

Sjømatselskapene var også blant vinnerne på Oslo Børs i 2013. Totalt har de steget nesten 50 prosent - anført av John Fredriksens Marine Harvest.

Gjennom fjorårets tre første kvartaler opparbeidet selskapet seg et driftsoverskudd på 2,7 milliarder kroner - mot 1 milliard i samme periode i fjor.