Nå gransker Utenriksdepartementet sammen med Øst-Timor hvordan Norge kunne sende en dømt storsvindler som rådgiver til det fattige landet.

Søndag skrev Aftenposten om advokat Bobby Boye, den notoriske svindleren fra Nigeria som ble ansatt av Finansdepartementet i Norge og sendt til Øst-Timor for å hjelpe det fattige landet med å sikre seg skatteinntekter fra olje— og gassressurser. Nå sitter Boye i husarrest i New Jersey i USA, siktet for å ha svindlet Øst-Timor for 3,51 millioner dollar, tilsvarende drøyt 20 millioner kroner.

Boye benekter det han er siktet for. Finansdepartementet beklaget i går at de ikke gjorde en grundig nok bakgrunnssjekk av Boye før han ble ansatt.

Les røverhistorien i vår digitale tidslinje:

Les røverhistorien som en vanlig artikkel:

— Utnytter vår posisjon

Øst-Timor er et av verdens nyeste land, opprettet i 2002 etter mange år i krig og under indonesisk okkupasjon.

En høytstående kilde i Øst-Timors regjeringsapparat sier til Aftenposten at de har lært mye om å styre et land det siste tiåret.

— Over tid har vi dessverre erfart at noen land og individer utnytter vår posisjon. Vi har heldigvis store petroleumsressurser, men dessverre skaper dette motivasjon for oljeselskaper, myndigheter og individer til å utnytte oss. Vi må bli mer pågående når det gjelder hvem vi tar imot hjelp av.

- Flere forsøk på å bli utnyttet

Anonymiteten gir kilden muligheten til å ordlegge seg ørlite mindre diplomatisk enn ellers.

- Hvordan påvirker denne saken forholdet til Norge?

— Vi er takknemlige for alt Norge har gjort for oss. Alle kan gjøre feil. Det har vi forståelse for, så lenge man tar ansvar for feilen, og setter i verk de nødvendige tiltak.

- Mener du Norge har et erstatningsansvar i denne saken?

— Vi har lært mye det siste tiåret, etter flere forsøk på å bli utnyttet. Dette er ett eksempel vi ikke hadde forventet. Noen land utnytter oss, men det inkluderer ikke nødvendigvis Norge, sier kilden.

Norges utenriksdepartement opplyser at den sentrale kontrollenheten bistår Øst-Timor i granskningen.

- Utrolig at det går an

Øyvind Halleraker, Høyres utenrikspolitiske talsmann og nestleder i Stortingets utenrikskomité, vil ikke kommentere ansvarsfordeling før saken er ferdig etterforsket.

— Det må vi ta når dommen eventuelt kommer. Men jeg er enig med vedkommende i Øst-Timor om at det er sånne ting vi må lære av. Det er nesten utrolig at det går an. Bare man er frekk nok, er det mulig å få til det meste. Det betyr nok at vi må være mer årvåkne, sier han.

Han håper ikke saken vil skade forholdet mellom de to landene.

— Vi har hatt et veldig positivt og løfterikt samarbeid. Norge har bidratt med hjelp på relevante områder, sier han.

Les røverhistorien i vår digitale tidslinje: