Steg for steg:

— Som du sikkert forstår, hadde myndighetene i Øst-Timor noen spørsmål til Norge etter at de fant ut hva de hadde blitt utsatt for.

Den svært diplomatiske uttalelsen tilhører Pierre-Richard Prosper, en amerikansk advokat som uttaler seg til Aftenposten på vegne av Øst-Timors regjering.

Landet ble selvstendig i 2002, etter å ha vært okkupert av Indonesia siden 1975. Hver tredje timoreser lever i det Verdensbanken definerer som ekstrem fattigdom.

Men økonomien er i sterk vekst som følge av olje- og gassfunn på havbunnen.

Det er her Norge kommer inn. Prosjektet Olje for Utvikling betegnes som et flaggskip i norsk bistand.

Øst-Timor trekkes ofte frem som en av prosjektets største suksesser. Målet er å hjelpe land som sitter på store olje- og gassressurser med å gjøre ressursene til en velsignelse fremfor en forbannelse.

Som del av prosjektet, skulle Norge fra 2008 finansiere inntil ti rådgivere, med gradvis nedtrapping frem til 2013. I 2009 melder Bobby Boye seg til tjeneste. Som utsending for Norge tar han turen til hovedstaden Dili for å gjøre fattige østtimoresere litt rikere.

Men også Boye blir rik under oppholdet, ifølge FBI, USAs føderale politi.

FBI pågrep Bobby Boye på Newark internasjonale flyplass utenfor New York, 19. juni i år. 51-åringen er siktet for å ha stjålet 3,51 millioner dollar fra Øst-Timor. Det tilsvarer 21 millioner kroner, eller Øst-Timors helseutgifter i en knapp måned. Boye benekter det han er siktet for. Aftenposten kan avdekke at Bobby Boye har en lang karriere på kant med loven. Hvordan kunne han da bli ansatt i Finansdepartementet?

Blant prinser og helgener

Bobby Boye ble født i Nigeria i 1963.Bobby har vekslet mellom etternavnene Boye og Ajiboye.

I en CV oppgir han juristutdannelse og advokatbevilling fra hjemlandet i 1987. I CV-en viser Boye til medlemskap i advokatforeningen Lincoln's Inn i London og en bachelorgrad i juss fra det svært prestisjetunge St. John's College ved Universitetet i Cambridge (se bildet).

På St. John's liste over tidligere studenter finnes blant annet ni nobelprisvinnere, seks statsministre, tre erkebiskoper, tre katolske helgener og prins William (32).

Men ingen Bobby Boye.

«Jeg kan ikke finne noen registrering av at en Bobby Boye eller Bobby Ajiboye har studert ved St. John's College, Cambridge», skriver bibliotekar ved studiestedet, Fiona Colbert, i en e-post til Aftenposten. Vi får samme svar fra advokatforeningen Lincoln's Inn.

To studiesteder i California bekrefter imidlertid at Boye tok jusstudier hos dem på slutten av 1990-tallet.

Dødssyk

I 1998 får Boye seg jobb i Morgan Stanley. Der skal han ha falt for fristelsen til å berike seg på kundenes og arbeidsgiverens bekostning.

Ifølge en kjennelse fra disiplinærutvalget for New York-børsens medlemsbedrifter, lopper Boye to av sine kunder for aksjer og kontanter verdt omtrent 90.000 kroner.

Så rammes han angivelig av en livstruende sykdom.

Men Bobby Boye lar ikke sykdommen stoppe karrieren. Bare dager etter at han går ut i sykefravær betalt av arbeidsgiveren, tar han seg jobb i revisjonsgiganten KPMG i San Francisco, ifølge hans egen CV. Det neste halvåret hever Boye sykepenger ett sted og lønn et annet sted.

Da sjefen hans i Morgan Stanley oppdager dette, får Boye sparken.

Han blir også livsvarig utestengt fra New York-børsen og dens medlemsbedrifter, ifølge kjennelsen.

Fikk igjen på skatten

I 2002 får han seg jobb i 3D Systems i Valencia, California som har vært pionerer innen utvikling og produksjon av 3D-printere. Boye leder skatteavdelingen og sørger titt og ofte for at 3D Systems betaler for mye skatt til Canada.

Når Canada skal tilbakebetale skatten, sørger Boye for at det havner på hans private konto. På denne måten stjeler han minst 250.000 dollar fra arbeidsgiveren sin. Boye tømmer den fete kontoen samme dag som han slutter i selskapet, sommeren 2005.

Året etter pågripes han, og må svare for seg i retten i Los Angeles. Bobby Boye legger kortene på bordet. Han innrømmer å ha stjålet minst 150.000 dollar og hvitvasket minst 35.000 dollar. I samme slengen innrømmer Boye å ha forfalsket en søknad om identitetsbevis i 1996 og en søknad om førerkort i 2002. Han har operert med minst to ulike identiteter og personnumre. Politiet avkrever Boye tre DNA-prøver, samt finger— og håndflateavtrykk for å bekrefte dette.

Boye dømmes til å tilbakebetale 262.128 dollar til 3D Systems. I tillegg får han en regning på 125.252 dollar fra revisjonsfirmaet som avdekket svindelen. Metoden og beløpene får Aftenposten bekreftet av Maryellen Sebold, som utførte revisjonen.

Over til Oslo

Boye er trolig ferdig med soningen senest i begynnelsen av 2009. Samme år søker han jobb i Det kongelige finansdepartement i Akersgata 40 i Oslo.

Totalt seks søknader kommer inn, men bare Boye blir innkalt til intervju. Finansdepartementets folk intervjuer ham i New York og i Oslo.

Finansdepartementets folk intervjuer også fire referanser.

Den ene var knyttet til et advokatfirma i London, som hadde gått konkurs i 2003. Referanse nummer to var revisjonsselskapet KPMG, hvor Boye jobbet mens han fikk sykepenger fra Morgan Stanley.

I tillegg oppga Boye referanser fra to ulike stillinger for Nigerias myndigheter.

Den siste perioden han oppga å ha jobbet for Nigeria, overlapper med fengselsstraffen han ble idømt i 2007.

På CV-en førte Boye også opp 3D Systems, selskapet han i 2007 ble dømt for å ha svindlet. Finansdepartementet sjekket ikke denne referansen.

Boye får napp, ifølge et brev fra departementet:

Her fikk den straffedømte Bobby Boye jobb i 2010. Foto: Erichsen, Jarl Fr.

«Med henvisning til din søknad datert 1. desember 2009, kan Det norske finansdepartementet med glede tilby deg stillingen som petroleumsskatterådgiver innen Olje for Utvikling-programmet i Øst-Timor.» Ifølge arbeidskontraktene, tjener Bobby Boye over to millioner norske skattekroner i lønn, diett og diverse tillegg for å dekke ubekvemmelighetene som følger med utenlandsoppdrag.På nyåret i 2012 overtar Øst-Timor formelt arbeidsgiveransvaret for Boye, men Norge betaler 60 prosent av lønnen frem til utgangen av året, slik planen er.

— Norge hadde skaffet rådgivere tidligere som fungerte godt. Da Øst-Timor trengte juridiske rådgivere, tok Norge jobben med å identifisere og rekruttere ham, og presenterte ham for timoresiske myndigheter, sier Pierre-Richard Prosper, Øst-Timors talsmann, til Aftenposten.

Fra en hånd til den andre

Bobby Boye svindler det fattige, unge landet i Sørøst-Asia, ifølge en siktelse fra FBI (pdf). Pengesporet går fra Øst-Timors konto i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, til et advokatfirma med navnet Opus & Best, og videre til et ekstravagant forbruk til glede for Bobby Boye.

Bobby Boye jobber, på oppdrag fra Norge, i regjeringskvartalet i Øst-Timors hovedstad, Dili.

I siktelsen skriver FBI følgende:

"Fra begynnelsen av 2012, som betrodd, juridisk rådgiver for Land A (Øst-Timor, red.anm.), bisto Boye med å formidle et oppdrag verdt 3,5 millioner dollar for å skaffe juridisk og skattemessig rådgivning på vegne av Land A. Boye sørget for at Opus & Best – et selskap eid og kontrollert av Boye selv – bød på og fikk den lukrative kontrakten."

Boye forteller aldri til Øst-Timor at han er tilknyttet firmaet som han selv delte ut millionoppdrag til.

Advokatfirmaet skryter av 30 års erfaring med internasjonal skattejus, en stab med advokater, økonomer og revisorer, og kontorer i Midtown på Manhattan.

I virkeligheten er både nettsiden og selskapet nyopprettet, med bare én ansatt (Boye selv), og forretningsadresse i en leilighet i Queens.

Firmaet hevder at det ikke finnes interessekonflikter i oppdragene. I virkeligheten er det tette koblinger mellom Bobby Boye og advokatfirmaet, både ifølge Aftenpostens og FBIs kildemateriale.

Luksusbilene

FBI mener å sitte på dataspor som knytter Boye til advokatfirmaets e-post og bankkonto. I tillegg har advokatfirmaet oppgitt Boyes hjemmeadresse ved flere eiendomskjøp.

Millionene får ben å gå på. Etter at han ble ansatt i Finansdepartementet, har Boye og advokatfirmaet kjøpt følgende:

  • eiendom for minst 19 millioner kroner, ifølge offisielle registre.

  • en bilpark verdt mer enn tre millioner kroner, bestående av en Bentley, en Range Rover og en Rolls-Royce, ifølge FBI.

  • klokker for 120.000 kroner, ifølge FBI.

Pågripes på flyplassen

Våren 2013 pakker Bobby Boye sakene sine og forlater Øst-Timor, etter et mislykket forsøk på å tilegne seg enda mer penger, ifølge FBI.

Myndighetene i Øst-Timor, USA og Norge begynner å granske hva som har skjedd. Boye pågripes av FBI 19. juni i år, da han ankommer Newark internasjonale flyplass etter en utenlandsreise.

FBI tar arrest i fire eiendommer tilhørende firmaet Opus & Best.

Eiendommene eies av firmaet, men er tett knyttet til Boye:

  • På tre av kjøpekontraktene har firmaet oppgitt Boyes luksusvilla som firmaadresse.

  • Én av eiendommene ble overført gratis til firmaet i mars 2013. Giveren har samme adresse som Bobby Boye.

Eiendommene var ved nyttår verdsatt til ni millioner kroner, ifølge delstatens skatteregistre.

Bobby Boye stiller pant i villaen han i 2011 kjøpte for 11 millioner kroner. Samme år la en eiendomsmegler ut en videoannonse av huset på Youtube.— Øst-Timor ble ikke klar over svindelen landet ble utsatt for, før etter at Boye forlot landet. Som du sikkert forstår, ble myndighetene overrasket da de også ble kjent med hans bakgrunn, sier Prosper.

Aftenposten har ikke lykkes med å finne ut hva Bobby Boye drev med i tiden etter at han forlot Øst-Timor, og frem til pågripelsen.

I Sørøst-Asia er 1,1 millioner timoresere litt fattigere enn de burde være, dersom det er hold i FBIs påstander om mannen Norge sendte for å hjelpe dem.

Nekter skyld

Bobby Boyes advokat, Joseph P. Rem Jr. i advokatfirmaet Rem Law Group, bekrefter overfor Aftenposten at Boye har vært i fengsel for tyveri og hvitvasking av penger i forbindelse med 3D Systems-svindelen.

- Hvordan stiller Bobby Boye seg til anklagene fra FBI?

— Han benekter dem.

- Er det mulig å få kontakte Boye direkte?

— Nei. Om du fikk kontakt med ham, ville han ikke svare på spørsmålene dine. Han har fått ordre om ikke å diskutere denne saken med noen.

Her sitter Bobby Boye i husarrest, i påvente av rettssak eller forlik. Han oppga huset som kausjon for å slippe ut av varetekt. Foto: Google

Assisterende statsadvokat Shirley U. Emehelu i New Jersey forteller til Aftenposten at datoen for Bobby Boyes rettssak er utsatt flere ganger, senest i forrige uke. Ifølge rettsdokumenter har det vært forhandlinger om et mulig forlik. Boye sitter i husarrest i villaen han kjøpte for 11 millioner kroner i 2011. Tomten er på nesten fire mål, og det er stort basseng i hagen.

Youtube ligger en videopresentasjon av boligen, som ble lagt ut i forbindelse med et salg.

— Avhengig av hjelp

Mye takket være Norges innsats, vokser Øst-Timors oljefond jevnt og trutt. I perioden april til juni i år, strømmet 3,5 milliarder friske oljepenger til. 30. juni var fondet verdt drøyt 100 milliarder kroner. Det skal sikre det vesle, fattige landet en stabil vekst, og bedre kår for fremtidige generasjoner.

Mer enn en tredjedel av Øst-Timors befolkning lever i ekstrem fattigdom, ifølge Verdensbanken. Foto: STRINGER

— Øst-Timor er et helt nytt land, som startet fra grunnen av i 2002. Befolkningen avhenger virkelig tungt av det internasjonale samfunnet. Myndighetene har nå innsett at de må spille en større rolle i granskningen av rådgiverne som andre nasjoner og organisasjoner presenterer for dem. De må også lære seg å stille de riktige spørsmålene, sier myndighetenes talsmann, Pierre-Richard Prosper.

- Det er selvsagt beklagelig

Finansdepartementets kommunikasjonsavdeling nekter å møte Aftenposten til intervju, til tross for at avisen og departementet ligger på hver sin side av Akersgata, med utsikt mot hverandre. Departementet krever spørsmål og svar på e-post.

Finansdepartementet ligger tvers over gaten for Aftenposten. Likevel vil ikke departementets kommunikasjonsavdeling møte avisens journalist. Foto: Holm, Morten

Svarene er signert avdelingsdirektør Håkon Tandstad, og sendt av kommunikasjonssjef Runar Malkenes. Tandstad signerte kontraktene med Boye.Øst-Timor varslet i fjor sommer Utenriksdepartementet (UD) om svindelpåstandene. UD varslet så Finansdepartementet.

— Hvordan kunne det skje at en dømt svindler får jobb i Finansdepartementet?

— Det er et legitimt spørsmål. Vi har fulgt det vi mente var grundige ansettelsesrutiner, og var ekstra påpasselig fordi det var en internasjonal søker. Men i denne saken var det tydeligvis ikke godt nok, og det er selvsagt beklagelig.

- Hvordan ble stillingen utlyst?

— Først i juni 2009 i Aftenposten og på vår jobbportal. Ingen kvalifiserte søkte og den ble utlyst på nytt i «The Economist».

- Hvor mange søkte?

— Seks personer søkte, men kun Boye ble innkalt til intervju. De øvrige ble ikke vurdert kvalifisert.

- Hva sto i søknad og på CV?

— Boye oppga lang erfaring fra arbeid med «High level tax» og fra internasjonal oljebransje. I sin CV oppga han utdanning, «professional licenses/affiliations» og arbeidserfaring.

- Hvem sjekket CV-en, og hvordan ble dette gjort?

— CV-en ble sjekket av flere medarbeidere fra vårt skattefaglige miljø og vår personalenhet. Vi intervjuet fire av hans referanser. I februar 2010 fikk vi skriftlig bekreftelse fra The State of New York Supreme Court på at Boye «was issued a certificate of good standing». Det kom ikke frem noe i denne prosessen som sådde tvil om hans kvalifikasjoner, skriver Tandstad.

Sjekket ikke svindlet referanse

På CV-en førte Boye også opp 3D Systems, selskapet han i 2007 ble dømt for å ha svindlet.

Finansdepartementet sjekket ikke denne referansen.

De fire referansene som ble intervjuet, var knyttet til et advokatfirma i London (konkurs i 2003), revisjonsselskapet KPMG, og to deler av Nigerias myndigheter. Den siste perioden han oppga å ha jobbet for Nigeria, overlapper med fengselsstraffen han ble idømt i 2007. — Det var ingen indikasjoner på at opplysningene ikke var riktige i 2010, skriver Tandstad.

- Hvordan ble Boye intervjuet?

— Boye ble intervjuet to ganger vinteren 2010, både i New York og i Oslo av flere av våre medarbeidere. Vår oppmerksomhet var rettet mot hans faglige kvalifikasjoner, og intervjuene bekreftet at Boye var kvalifisert og at han hadde bred kunnskap om internasjonale skattespørsmål.

- Når og hvordan ble departementet klar over Boyes forhistorie?

— I etterkant av påstandene om svindel, utover høsten 2013 fremkom det også påstander om at han var tidligere dømt. Vi var ikke kjent med de konkrete tilfeller som Aftenposten omtaler.

Departementet besluttet før denne saken kom opp at det ikke skal rekruttere til, eller ha ansettelsesforhold i slike utviklingsprosjekter.

Kilder: Dom og begjæringer fra Los Angeles Superior Court, referat fra en høring i disiplinærnemnda for New York Stock Exchange, dokumenter fra eiendomsregistre og domstoler i New York og New Jersey, dokumenter fra finansdepartementene i Norge og Øst-Timor.