Foto: Paal Audestad/Aftenposten
Foto: Paal Audestad/Aftenposten

En studie fra NHH viser at en økning i andelen kvinnelige kolleger

for den enkelte kvinne. Vi spurte fire kvinner i næringslivet om kjønnssammensetningen blant kollegene har hatt betydning for dem.

— Kvinner kan være de beste støttespillerne

Thina Margrethe Saltvedt Foto: Nordea

Thina Margrethe Saltvedt (42), oljeanalytiker i Nordea Markets. Saltvedt opplever at det er kvinnene som kan være de beste støttespillerne på arbeidsplassen.

— Jeg opplever at kvinner er flinkere til å dra hverandre i gang og støtte hverandre enn det menn er, sier hun.

Saltvedt har alltid jobbet i et mannsdominert miljø. Å være kvinne blant mange menn kan være en ulempe i starten av karrièren, mener hun.

— Man møter større skepsis enn det menn gjør. Du blir ikke sett på som en fagperson, men som en dame, sier hun.

Når man har vist gjennom arbeidet at man er dyktig, kan det å være kvinne blant mange menn bli en fordel, mener Saltvedt.

— Man kan få lettere innpass, fordi de synes jo det er kjekt å ha med en dame på laget også. Man får også kreditt for faktisk å tørre å være i et mannsdominert miljø, sier hun.

- Mindre humor uten kvinner

Inger Johanne Solhaug Foto: Signe Dons

Inger Johanne Solhaug (45), partner i rådgivningsselskapet XO. Solhaug har 20 år bak seg i Orkla. I starten var hun ofte i ledergrupper dominert av menn. Etter hvert fikk de inn flere kvinnelige ledere.

— Det ga mer åpne diskusjoner, mer uformell stemning og mer humor sammenlignet med da testosteronnivået var høyt. Å ha det gøy på jobb skaper energi, noe som er bra for resultatene, sier Solhaug.

I sine tidlige år i Orkla merket hun tidvis en kultur for å gjøre antagelser om kvinnenes ambisjoner.

— Man kunne anta at kvinner ikke ville forfremmes, fordi de nettopp hadde fått barn eller hadde en mann med en krevende jobb. Dermed fikk de færre muligheter.

Denne kulturen endret seg til det motsatte, forteller hun.

— Jeg har aldri opplevd å tilby en kvinne forfremmelse uten at hun har takket ja. Gir man muligheter, griper de fleste den, sier hun.

- Kollegene er viktige for karrièren

Tone Lunde Bakker Foto: Danske Bank

Tone Lunde Bakker (52), sjef for Danske Bank i Norge. Bakker har vært i lederstillinger siden hun var 29 år. Hvilke kolleger man har er viktig for karrièreutsiktene, mener hun.

— Man trenger gode kolleger som man stoler på og som man kan diskutere vanskelige saker med. Disse kollegene bidrar til å gjøre meg bedre, og de er viktige for motivasjonen, sier hun.

Om de viktige støttespillerne er menn eller kvinner, har ikke hatt betydning for hennes del. Hun merker imidlertid en forskjell på å sitte i en ledergruppe med kun andre menn og i grupper hvor det også er andre kvinner.

— Kvinner kommuniserer ofte på samme måte og kan være opptatt av de samme sakene. Dermed kan det være lettere å fremme saker og få gjennomslag. Som eneste kvinne må man ofte kommunisere på menns premisser, sier Bakker.

- Vi gjorde hverandre sterkere

Cecilie Vanem Foto: Paal Audestad

Cecilie Vanem (47), daglig leder for mobilselskapet Dipper. Vanem jobbet nesten 20 år i den mannsdominerte IT-bransjen før hun ble sjef for mobilselskapet Dipper.

— At kjønnssammensetning blant kollegene skal ha betydning for karrièremulighetene er ikke noe jeg personlig kjenner meg igjen i.

Vanem har alltid opplevd sine kvinnelige kolleger som støttende.

— Vi var noen få, sterke jenter som teamet opp da jeg var i IT-bransjen. Vi ble enda sterkere sammen, og vi hjalp hverandre til å få frem våre saker, forteller hun.

Vanem anser kjønn på kollegene som irrelevant for karrièren, men mener alle organisasjoner har godt av å ha kjønnsbalanse.

— Kvinner og menn er forskjellige og ser på utfordringer og muligheter på litt ulike måter. Det er sunt for organisasjonen, fordi totaliteten blir bredere og dermed sterkere, sier hun.