Gruppen av innflytelsesrike kongressmedlemmer har stilet et felles brev til samferdselsminister Anthony Foxx, der de ber ham om å avvise Norwegians søknad om varig flytillatelse i USA,melder E24.

De roser også det amerikanske Samferdselsdepartementets tidligere avgjørelse om å nekte Norwegian å fly på en midlertidig tillatelse med irskregistrerte fly.

— Bryter avtale mellom USA og EU

— Vi oppfordrer DOT til å avvise Norwegians søknad under behandling om en utenlandsk flytillatelse. Vi frykter at en slik tillatelse til Norwegian ikke er i offentlighetens interesse og at den vil være skadelig for konkurransen til innenlandske flyselskaper. Vi vil også gjenta vårt syn om at Norwegians forretningsmodell ikke er forenlig med teksten i Open Skies-avtalen mellom USA og EU, skriver kongressmedlemmene i brevet.

Gruppen, som er tverrpolitisk, frontes av republikaneren Chris Collins fra New York og demokraten Albio Sires fra New Jersey.

Flere brev tidligere

Det er usikkert hva slags betydning brevet vil får, ettersom Kongressen ikke vil få denne saken til politisk behandling.

Det har også vært sendt slike brev tidligere - men det er nytt at så mange representanter har skrevet under. Totalt er det 435 representanter i Representantenes Hus, skriver E24. Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik mener det nye brevet fra kongressmedlemmene ikke bringer noen ny dimensjon inn i saken.

— Vi har sett slike ting tidligere. Dette er en del av et voldsomt propagandamaskineri som er satt i gang for å holde en lavprisaktør som Norwegian unna det amerikanske markedet, sier hun.

Skånvik viser til at de tre store flyselskapsalliansene Star Alliance, One World og Skyteam kontrollerer mellom 80 og 90 prosent av all flytrafikk til og fra USA.

— På begge sider av Atlanteren tas alle midler i bruk for å stoppe oss, selv om vi oppfyller alle kriterier for å få tillatelsen til å fly, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også:

— Utsatt av politiske årsaker

I et langt intervju med det amerikanskereisebransjenettstedet Skift.com retter Kjos sterk kritikk mot det han omtaler som "den mest konservative industri du vil finne på kloden", og slår fast at utsettelsene skjer av "rent politiske årsaker".

— Når venter du en avgjørelse, spør nettstedet.

— Vel, dette er langt på overtid. Det skulle ha skjedd for mange måneder siden. De skulle ha tatt den avgjørelsen, svarer Bjørn Kjos.

Norwegian har nå to baser i USA med 300 kabinpersonale i Fort Lauderdale og New York, og er i gang med å rekruttere amerikanske piloter til basen i New York.

Les også: