— Oljeservice er fundamentalt viktig for næringslivet i regionen, og er derfor noe vi i kommunen prioriterer veldig høyt, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H). Fredag formiddag hadde han ikke sett invitasjonen fra Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til det hun selv kaller krisemøte om situasjonen i olje- og gassbransjen.

— Jeg ønsker også å diskutere behovet og muligheten for å etablere et ordførernettverk for olje- og gasskommuner, opplyser Helgø til Fædrelandsvennen.

Faresignal

Ordføreren i oljehovedstaden bekrefter at Grundekjøn selvsagt er blant de 28 ordførerne hun har invitert.

Ordførerne Arvid Grundekjøn og Christine Sagen Helgø er blant dem som skal diskutere hvordan kommunene kan jobbe sammen for å hjelpe oljebransjen. Stavangerordføreren kaller det krisemøte. Her er de to sammen i Kristiansands-skjærgården for halvannet år siden. Foto: Roald Ankersen

— Jeg kaller det et krisemøte. Vi som ordførere ser at arbeidsledigheten øker, og det er et faresignal som vi bør gjøre noe med tidlig, sier Helgø til Dagens Næringsliv. I invitasjonen skriver hun:

«Etter flere år med oppgangstider, opplever vi nå en betydelig redusert aktivitet i leverandørindustrien som følge av fallende oljepris og høyt kostnadsnivå. Vi ser at ledende bedrifter må gå til permitteringer og oppsigelser, og vi opplever negative ringvirkningseffekter i andre næringer og for kommuneøkonomien. Dette er bekymringsfullt, og jeg tror det vil være nyttig at vi som representanter for de viktigste leverandørkommunene samles for å diskutere utfordringene som denne situasjonen innebærer».

Det er veldig bekymringsfullt når vi har mer enn 10.000 arbeidsplasser i denne bransjen på Sørlandet

Temaene blir hva nedgangen betyr i aktivitet og investeringer på norsk sokkel for leverandørmiljøene langs kysten, hva man kan gjøre lokalt og hvordan kommunene kan jobbe sammen mot sentrale myndigheter.

Bekymringsfullt

Grundekjøn sier til Fædrelandsvennen at han ønsker å diskutere med de andre ordførerne. Han er sikker på at en stor omstilling må til, men mener ingeniørmiljøene på Sørlandet står godt rustet til å møte de nye utfordringene.

MHWirth er en av sørlandsbedriftene som har fått merke situasjonen på kroppen, og har allerede hatt tre nedbemanningsrunder gjennom våren. Foto: ARKIV

— Det er veldig bekymringsfullt når vi har mer enn 10.000 arbeidsplasser i denne bransjen på Sørlandet. Når vi er så eksponert, er det ingen grunn til å bagatellisere det som skjer, sier ordføreren, før han legger til:- Bransjen på Sørlandet er verdensledende på sine felt. Når vi er best, så står vi også sterkt i konkurransen. Jeg tror også at de flinke miljøene har stor omstillingsevne. Likevel vil det nok bli en nettonedgang og en mellomfase med store utfordringer, sier Grundekjøn.

Rik stat

Ordføreren mener det offentlige har en viktig rolle i nedgangstider med å sette i gang store prosjekter. Han nevner derfor både bygging av fengsler og nye veier.

— Vi har en veldig rik stat som gir en handlefrihet særdeles få andre har, sier Grundekjøn.

— Hva kan kommunene gjøre?

— Vi kan bli enda bedre i vår vertsrolle, og legge til rette for næringsvirksomhet. Om vi kan gjøre noe for vårt næringsliv, så gjør vi så godt vi kan. Vi vil også snakke med Stavanger og de andre kommunene vi deler interessefellesskap med, sier han.