Et sted på landsbygda i Rwanda sitter en gruppe menn med tøydukker i armene. De trener på å holde, trøste og skifte bleier.

Alle er fedre mellom 20 og 35 år, men ingen har gjort noe lignende tidligere. Ingen har engang tenkt tanken at bleieskift og barnepass er oppgaver en mann er i stand til å gjøre.

— Tidligere var det mange ting jeg ikke gjorde, fordi jeg rett og slett ikke tenkte at menn kunne gjøre dem, sier tobarnsfaren Charles Nuguziga (29), og vugger dukken han holder i armene varsomt frem og tilbake.

— Etter dette kurset vet jeg at jeg kan gjøre alt dette. Min kone er veldig fornøyd. Det bunner i ignoranse at menn ikke hjelper til mer. Andre menn ler når de ser at jeg er så involvert i familien, men det bryr jeg meg ikke noe om, for det gjør meg glad å gjøre dette. Det er ikke bare barnepass han nå gladelig hjelper til med. Han tar også sin del av andre oppgaver hjemme – som å ta oppvasken og koste gulvet – aktiviteter det som var utenkelig for ham for får uker siden.

Menn for likestilling

Nuguziga er en av 11 menn fra landsbygda sør i Rwanda som møtes ukentlig til gruppediskusjoner og undervisning i et prosjekt som får menn involvert i kampen for likestilling. I tillegg til å snakke om hvordan de praktisk kan hjelpe sin kone hjemme, diskuterer de blant annet konfliktløsning og kjønnsrollemønstre.

Nuguzigas gruppe er for småbarnsfedre med gravide partnere, men det finnes også grupper for tenåringsgutter, samt en ny gruppe for menn som har vært voldelige mot sin partner. Poenget er å engasjere menn som aktive likestillingsforkjempere – og på den måten gjøre livet bedre for begge kjønn. Fokuset er på hvordan mer likestilte hjem gagner alle i familien: ikke bare deres koner, men også deres barn og dem selv.

På språket kinyarwanda kaller de seg bandebereho – «se hvordan jeg gjør det», eller rollemodeller.

— På det første møtet opplever vi kanskje litt motstand blant noen, men etter 15 møter er det en stor endring i deres oppførsel, sier gruppeleder Jean-Claude Kayisire (27), som er engasjert av likestillingsorganisasjonen Rwanda Men’s Resource Centre (Rwamrec) som står bak programmet i fire distrikter i Rwanda.

Les også:

Mindre vold

Det fattige Nyaruguru-distriktet ved grensen til Burundi er ifølge Rwamrec et sted med høy analfabetisme og høy rate av vold i hjemmet. Problemet er utbredt i Rwanda, der den politiske representasjonen av kvinner er svært høy, men der likestillingen i hjemmet henger etter.

Vold i hjemmet er av ondene programmet har som mål å redusere ved å lære mennene å bli mer aktive fedre. Studier tyder nemlig på at fedre som er mer involverte i barnas liv og oppdragelse, er mindre tilbøyelige til å ty til vold mot sin partner, sier Kate Doyle i Rwamrecs internasjonale partnerorganisasjon Promundo, en pioner i arbeidet med å engasjere menn for likestilling. I tillegg viser studier at gutter som vokser opp uten vold i hjemmet, sjeldnere tyr til vold mot sin fremtidige partner.

— Vi vet at vold skaper vold. En av hovedindikatorene på en voldelig ektemann, er at han selv opplevde vold som barn, og at hans far var voldelig mot hans mor. Så dette er en kritisk mulighet til å bryte den onde sirkelen, sier hun.

Kurset fører til at de deler oppgavene i hjemmet, noe som igjen fører igjen til andre endringer, og vi opplever at menn sier at de snakker med ektefellen på en annen måte. Og i noen tilfeller fører det til at kvinners meninger blir mer lyttet til. De kan for eksempel få mer å si om hvordan husholdningens penger blir bruk.

Globalt fenomen

Kampen for likestilling er opprinnelig og hovedsakelig utført av kvinner.

— Kvinnebevegelser har fått til mye, men for å akselerere prosessen globalt må menn med, sier Vilupti C. Barrineau i UN Women i New York.

— Ved å ha menn stående i solidaritet med kvinner vil vi ha en sjanse til å se reell likestilling i vår livstid istedenfor ved slutten av våre barns livstid.

Hun tror tanken om å engasjere menn i likestillingskampen – slik som i Rwanda – blir mer utbredt over hele verden.

- Vi ser kampanjer starte overalt. Globalt skyter det fart.

I fjor høst startet UN Women sin HeForShe-kampanje ( ham for henne ), en solidaritetskampanje der menn engasjeres som aktive likestillingsforkjempere.

Skuespiller og UN Women-ambassadør Emma Watsons tale om likestilling ved starten av kampanjen gikk verden rundt, og til nå har over 216.000 gutter og menn gitt sin støtte – noe som i praksis betyr at de på dens hjemmeside gir sitt navn og kontaktdetaljer og lover å kjempe for likestilling. Målet er en milliard innen sommeren.

SE EMMA WATSONS FN-TALE HER:

— Vi mottar mellom 500 og 1000 e-poster hver dag. 80 prosent er fra unge menn og 80–90 prosent av dem spør hva de kan gjøre for å utrette en forskjell. Vi er overveldet, det har vært en respons uten sidestykke, sier Barrineau.

Les også:

Endrer oppførsel

Charles Nuguziga hadde ingen gode rollemodeller da han vokste opp. Hans egen far hadde fem koner, og var aldri spesielt engasjert i barna.

— Han hjalp ikke konene sine, han bare drakk, han var ingen god far, han var aldri til stede for oss barna. Og han var av den oppfatning at det bare var han som kunne ta beslutninger. Jeg tenker annerledes, sier han.

Gracien Nizeyimana (33), lærer og far til to barn på fire og to år, er enig, og mener kurset fører til endret oppførsel.

- Jeg vil være en annen far på grunn av dette kurset. Vi har fått mye informasjon om hvordan man er far. For eksempel hvordan man holder babyen og vasker den. Her i Rwanda er kulturen at det er moren som tar vare på babyen hele tiden, men nå vet vi at menn også kan gjøre det.

Men negative reaksjoner kommer også: Det er ikke alltid lett å være kvinnevennlig mann.

— Jeg følger min kone til sykehuset og er med på hvert steg av graviditeten. Andre menn som ikke er på dette kurset, tror jeg er gal. De skjønner ikke hvorfor jeg gjør dette. Men jeg bryr meg ikke om hva de sier, for nå vet jeg viktigheten av å være involvert i familielivet, sier Salvator Naizeye (34).

Som de andre mennene i gruppen sier han at det også har hjulpet på ekteskapet, og på den måten ser de at mer likestilte hjem helt konkret også gagner dem selv.

- Kjærligheten mellom oss har virkelig økt, for hun kan se at jeg elsker henne og hjelper henne.

Twitter: @solbergkristin