Mandag morgen ble det klart at japanske Mitsubishi Corporation har lagt inn bud på det halvstatlige norske oppdrettsselskapet Cermaq.

Styreleder Lars Liabø i Kontali Analyse tror imidlertid ikke det er gitt at Cermaq ender på japanske hender.

Mitsubishi Corporation har varslet et bud på 8,8 milliarder kronerfor aksjene i selskapet.

— Det er flere som er interessert. Ikke minst i Cermaqs anlegg her i Norge, sier analytiker Liabø til Bergens Tidende.

- Finner frem regnemaskinen

- Hvem tror du er interessert?

— Det tør jeg ikke si. Men det er mange tenkelige konstellasjoner. Både Marine Harvest, Salmar og Lerøy kan være aktuelle kjøpere. Her er det mange som vil finne frem regnemaskinen, sier Liabø.

Om det japanske budet betyr at dragkampen om Cermaq slutt, er for tidlig å si. Tidligere har John Fredriksen-dominerte Marine Harvest forsøkt å kjøpe selskapet uten å lykkes.

Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog sier imidlertid til BT athan ikke tror de vil kaste seg inn i en budkrig.

Budet fra Mitsubishi er på 96 kroner pr. aksje, og verdsetter Cermaq til 8,8 milliarder kroner.

Byr godt over børskurs

I børsmeldingen fra Cermaq heter det at styret har anbefalt tilbudet som ligger 14,3 prosent over børskursen fredag. Næringsdepartementet er orientert om det japanske oppkjøpstilbudet, og sier de er innstilt på å selgeaksjer i Cermaq til Mishubishi Corp.

Ny regjeringen starter aksjesalg Den nye regjeringen kan komme til å kvitte seg med alle aksjene i SAS, Cermaq, Entra og Mesta, og den vil i tillegg trolig selge seg ned i Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen og Yara, skriver Dagens Næringsliv og Finansavisen.

Sist Cermaq-aksjene var i spill var i mai i fjor da Marine Harvest forsøkte å overta hele selskapet. Den gangen eide Cermaq også forprodusenten Ewos som etter sigende var Marine Harvests hovedinteresse for overtagelsen. Senere er Ewos blitt solgt til Altor og Bain Capital, et henholdsvis svensk og amerikansk oppkjøpsfond.Cermaq har i dag sin norske virksomhet i Nordland og Finnmark. De har 52 konsesjoner som er hel— eller deleid. I tillegg kontrollerer selskapet tre lakseslakterier.

Mæland: - Har vært en god investering

Dersom Mitsubishi kjøper statens aksjer, betyr det slutten for statlig eierskap i norsk oppdrettsnæring. Næringsminister Monica Mæland sier til NTB at hun likevel ikke redd for å gå glipp av oppdrettsgevinsten ved å selge seg ut.

— Cermaq har vært en god investering for staten som eier. Like fullt tror jeg selskapet vil fortsette å skape verdier til det norske fellesskap i form av blant annet arbeidsplasser, kompetanseutvikling og skattekroner i overskuelig fremtid, sier Mæland.

Nedjusterer forventningene

I forbindelse med budet fra Mitsubishi Corporation, sendte Cermaq mandag morgen ut en børsmelding hvor de nedjusterer forventningene for året.

"Tredje kvartal i 2014 vil trolig bli et svakere kvartal for Cermaq enn tidligere forventet. Dette er på grunn av generelt fallende priser så langt i kvartalet, samt selskapsspesifikke utfordringer relatert til reduserte salgsvolumer og fiskehelse", skriver selskapet.

Anslått salgsvolum for hele året nedjusteres samtidig fra 158 tusen tonn til 151 tusen tonn.

Av børsmeldingen fremgår det også at Russlands boikott har ført til lavere priser, spesielt for mindre fisk.