«Styret i Cermaq ASA anbefaler enstemmig det frivillige kontanttilbudet fremsatt av Mitsubishi Corporation for kjøp av samtlige utstedte aksjer i Cermaq ASA», heter det i meldingen.

I dag er Cermaq delvis statseid, med en eierandel på 59,17 prosent. Staten har tidligere signalisert at de ønsker å selge seg ut av lakseselskapet. Selges selskapet til japanerne, betyr det 5,2 milliarder inn i statskassen.

Cermaq anbefaler tilbudet, og tilbudsperioden vil være i fire uker.

Staten vil selge

— Det er positivt at Cermaq er interessant for et betydelig internasjonalt industriselskap. Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring har global synlighet, rekkevidde og anerkjennelse, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Nærings- og fiskeridepartementet vil besvare tilbudet innen utløpet av tilbudsfristen, skriver de videre, og departementet har meddelt Mitsubishi Corporation at staten er innstilt på å selge statens aksjer i Cermaq til Mitsubishi Corporation på de vilkår som er skissert i dagens melding.

Samtidig forbeholder departementet seg retten til i løpet av tilbudsperioden å selge aksjene til andre som måtte komme med et mer attraktivt tilbud enn Mitsubishi.

Tilbudet gir en aksjepris på 96 kroner pr. aksje, noe som er 12 kroner høyere enn aksjen ble omsatt for på fredag.

For halvannet år siden la konkurrenten Marine Harvest inn bud på selskapet på 105 kroner aksjen, men det ble avvist. Før helgen ble Cermaq omsatt for 84 kroner pr. aksje

Utvidet fullmakt

Næringsminister Monika Mæland har tidligere i høst sagt at Cermaq er ett av selskapene Regjeringen kan komme til å selge seg ned i. Regjeringen har i dag en fullmakt til å selge sin andel av Cermaq til et selskap i samme bransje, skriver E24.no. I høst varslet Regjeringen at de ønsket en utvidet fullmakt fra Stortinget, slik at de kan selge andelen sin i et fritt marked.

I meldingen het det at regjeringen vil i budsjettproposisjonen for 2015 vil be om en utvidet fullmakt som åpner for helt eller delvis å kunne avhende statens aksjer i Cermaq.

I Cermaqs børsmelding skriver de at tilbudet reflekterer den finansielle og strategiske verdien av Cermaq.

— Mitsubishi Corp. er en strategisk og industriell eier som vil bidra til å styrke Cermaqs tilstedeværelse i viktige asiatiske markeder. Sammen vil de to bli verdens nest største lakseoppdrettsselskap, godt posisjonert for videre bærekraftig vekst, sier styreleder i Cermaq ASA, Rebekka Glasser Herlofsen i børsmeldingen.

Åpen for flere tilbud

Mitsubishi Corporation vil bygge videre på Cermaqs nåværende organisasjon og ansatte, og Cermaqs hovedkontor vil forbli i Norge, fortsetter de.

Styret i Cermaq har forbeholdt seg retten å vurdere alternative bud som måtte bli fremsatt i tilbudsperioden og de kan trekke anbefalingen dersom et konkurrerende tilbud dukker opp. Også staten sier at de vil vurdere andre tilbud dersom det blir aktuelt.

Cermaq varsler dårligere tider

Samtidig som Cermaq sendte ut informasjon om oppkjøpet, sendte de ut et resultatvarsel. Mitsubishi skal ha fått denne informasjonen før de kom med det endelige tilbudet.

Her skriver de at tredje kvartal trolig blir et svakere kvartal for Cermaq enn tidligere forventer. Dette skyldes i hovedsak fallende priser knyttet til fallende salgsvolumer og fiskehelse. For året som helhet er salgsvolumet redusert fra 158.000 tonn til 151.000 tonn.

-Situasjonen i forbindelse med at Russland har stengt markedet sitt, har ført til generelt reduserte priser, spesielt for mindre fisk, skriver selskapet i meldingen.