Konflikten i Ukraina får direkte økonomiske følger for Norges nest største eksportnæring.

Russernes svar på de vestlige landenes økonomiske straffetiltak sendte torsdag sjokkbølger gjennom fiskerinæringen.

Fiskerinæringen har ennå ikke full oversikt over virkningene av at Russland stanser all import av norsk fisk.

Frykter kollaps

— Importforbudet er svært alvorlig. Det russiske markedet tar 100.000 tonn norsk oppdrettsfisk i året. Det blir 2000 tonn i uken. Vi frykter at markedet skal kollapse, sier Ola Braanaas tiil Bergens Tidende.

Han eier og driver seks oppdrettsselskaper i Sogn og Fjordane gjennom selskapet Firda Management AS, og omsatte i fjor for 582 millioner kroner.

— Hvis det russiske markedet forsvinner over natten, blir det for mye fisk i merdene. Hvis vi skal prøve å selge denne fisken i andre markeder vil prisene kollapse. Det er ganske åpenbart, sier han.

Braanaas produserer i alt 18.000 tonn fisk i året på sine anlegg, fordelt med 60 prosent laks og 40 prosent ørret.

Fiskeaksjene stuper

Fiskeaksjene på Oslo Børs stupte torsdag på Oslo Børs.

Like etter meldingen om at russerne stanser importen av all norsk fisk, hadde Marine Harvest falt 10,3 prosent, Cermaq 6,7 prosent, Grieg Seafood 6,3 prosent og Lerøy Seafood Group 6,1 prosent.

Også for andre fiskeaksjer var kursfallet på 6–7 prosent.

«Forferdelig uheldig»

— Dette er forferdelig uheldig for næringene, sier Gunnar Domstein, leder for Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til Bergens Tidende.

— Norge har jo vært delvis utestengt fra det russiske markedet allerede, men en slik fullstendig stopp er veldig dramatisk. På tross av en eksportnedgang det siste året er det fortsatt store kvanta som går til Russland, særlig fra havbruksnæringen.

– Vi har foreløpig ikke mottatt bekymringsmeldinger fra norske eksportbedrifter, opplyser leder Dag Ivar Brekke i Innovasjon Norge i Russland til NTB.

Største marked

Innretningen på de russiske sanksjonene var torsdag ettermiddag ikke helt klar

Russland var det største eksportmarkedet for norsk fisk i fjor foran Frankrike og Polen.

Over 10 prosent av sjømateksporten gikk til Russland. Verdien av denne eksporten var på 6,6 milliarder kroner.

Dramatisk

For de pelagiske fiskeslagene – sild, makrell og lodde – er Ukraina-konflikten om mulig enda mer dramatisk for norske eksportører.

Russland og Tyskland er også de største markedene for eksport av norsk sild. Ukraina, det tredje største markedet for norsk sild, har falt bort på grunn av urolighetene. Verdien av denne eksporten er på rundt 1,1 milliarder kroner.

Andre markeder

Det er altfor tidlig å fastslå hvilke konsekvenser de russiske sanksjonene får, ifølge adm. direktør Otto Gregussen i Norges Sildesalgslag.

— Hvordan dette slår ut vil være avhengig av i hvilken grad eksportørene er i stand til å finne alternative markeder, sier Gregussen til Aftenposten.

På kort sikt vil eksportstans skape store avsetningsproblemer i næringen, men bildet er ikke helt svart.

Norsk laksenæring har vært utestengt fra det russiske markedet tidligere (i 2006), og da ble situasjonen brukt til å opparbeide nye markeder, blant annet ble det fri adgang til markedene i EU og USA.