– Russland innfører fullstendig stopp i import av storfekjøtt, svinekjøtt, frukt, grønnsaker, fjærfekjøtt, fisk, ost, melk og andre melkeprodukter fra EU, USA, Australia, Canada og Norge, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år, ifølge statsministeren.

Aftenposten i forrige uke:

Viktig for Norge

Russlander det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, ifølge Nærings— og fiskeridepartementet. Norge eksporterer laks, ørret, torsk, makrell og sild til Russland.

De russiske sanksjonene ga seg umiddelbart utslag på Oslo Børs. Marine Harvest gikk til topps på omsetningslisten, med et kursfall på over 8 prosent. SalMar ble også handlet mye og gikk ned 3,3 prosent.

Norge eksporterer også noe ost, deriblant rundt 100 tonn av smøreosten Snøfrisk i året, til Russland, skriver Dagbladet.

- Selvsagt politisk

NUPI-forsker Jakub M. Godzmirski sa til Aftenposten i forrige uke at man måtte regne med mottiltak fra Russland dersom Norge slutter seg til de skjerpede sanksjonene fra EU og USA.

— De vil ikke kalle det sanksjoner, men en beskyttelse av det russiske markedet fordi de ikke stoler på produktene de importerer, sa Godzmirski, og viste til den russiske boikotten av 13 norske lakseselskaper i 2012. Den var begrunnet med funn av bakterier i fisken.

— Importforbudet fra disse selskapene var selvsagt et politisk virkemiddel, sier NUPI-forskeren.

Ifølge Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har opptil 50 lakseslakterier hatt tilgang til det russiske markedet, mens kun 30 har adgang i dag.

Les også:

— Fisk mest opplagt

Fiskeeksporten er det mest opplagte som kan bli rammet dersom Norge slutter seg til EUs sanksjoner mot Russland, mener Godzmirski.

Norge eksporterte i fjor sjømat til Russland for 6,5 milliarder kroner – noe som utgjør 76 prosent av den totale norske eksporten til landet.

— Norske selskaper som prøver å etablere seg i den russiske offshore supply-bransjen kan også bli rammet. Men her er bildet litt mer komplisert, ettersom Russland har stort behov for norsk kompetanse, sier han.

- Vet aldri når man blir utestengt

Bremnes Seashore AS er et av de 13 lakseselskapene som fikk forbud mot salg til Russland for to år siden. De får fortsatt ikke eksportere laks til det russiske markedet. Han har ingen forståelse for begrunnelsen de fikk for eksportforbudet.

— Fra alle andre kunder får vi tilbakemeldinger om god kvalitet på laksen vår. Vi stiller oss helt uforstående til hvorfor vi ble stengt ute, sier han.

Konsekvensene av boikotten av Bremnes har imidlertid vært små, forteller Svendsen.

— Vi satset aldri på det russiske markedet, nettopp fordi det er så ustabilt. Du vet aldri når du blir stengt ute. De tenker på en annen måte enn vi gjør, sier han.

Les også:

Russland har fra før av innført restriksjoner på import av laks, ørret, sild og makrell fra Norge.

— Hva blir konsekvensen for sjømatnæringen dersom Russland hindrer importen ytterligere?

— Russland er det største enkeltmarkedet for norsk sjømat, så det vil få konsekvenser, men hvor store de blir er vanskelig å si. Men med den store etterspørselen etter sjømat som er i verden i dag, vil det være mulig å håndtere, sa Trond Davidsen, direktør for havbruk i FHL, til Aftenposten i forrige uke.

Fisk får juling på Oslo børs

Fiskeaksjene på Oslo Børs stuper som følge av Russland importforbud av matvarer fra Vesten. Også hovedindeksen faller torsdag.

Importforbudet, som ble varslet onsdag, gjelder frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada.

Like etter klokken 10.30 var Marine Harvest ned 10,73 prosent, Cermaq ned 7,32 prosent, Grieg Seafood ned 6,69 prosent og Lerøy Seafood Group ned 6,33 prosent.

Hovedindeksen var like etter klokken 10.30 ned 1,29 prosent til 594,72 poeng.

– Det var som ventet med en såpass dramatisk nyhet som kom i går, sier senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til E24.

Forbyr flyvninger

Medvedev sier Russland også vil forby ukrainske flyselskaper å fly over landet. Han truer samtidig med å innføre samme forbud for amerikanske og europeiske flyselskaper.

Et slikt forbud vil særlig ramme flyginger til Asia.

EU og USAs økonomiske sanksjoner mot Russland har blant annet ført til at det russiske lavprisselskapet Dobrolyot har stanset alle sine flyginger. Årsaken var at flyselskapet ikke hadde råd til å fortsette, etter å ha mistet flere kontrakter med europeiske partnere.

Vekst i juli

Norsk sjømatnæring opplyser imidlertid at handelen med Russland så langt har gått som normalt. Eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

— Vi ser som i de foregående månedene normal handel med Russland, og vi kan ikke peke på konkrete effekter av EUs og USAs sanksjoner, opplyser Norges fiskeriutsending til Russland, Ingrid Dahl Skarstein, til Nord24. Norges sjømatråd knytter den økte eksporten til lavere priser på norsk laks, og mener økningen viser at etterspørselen etter norsk laks fortsatt er stor og økende i Russland. I fjor eksporterte Norge laks verdt 4,2 milliarder kroner til Russland.

Næringen forbereder seg

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) forbereder seg på at norsk eksport av sjømat til Russland blir gjenstand for sanksjoner.

– Vi hører nyhetene som alle andre, men har så langt ikke fått noen liste over produkter som eventuelt blir utestengt. Vi har tett kontakt med Næringsdepartementet, men har altså ikke tilstrekkelig informasjon til å si noe konkret om konsekvensene, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad til NTB.

Han legger til at restriksjoner på denne handelen ikke er noe nytt, det har næringslivet levd med i mange år.

Det er i dag slik at russiske veterinærmyndigheter må godkjenne hvert enkelt fiskebruk som skal selge til Russland. Det er et begrenset antall bedrifter som er involvert i eksport over grensen.

Begrepet sjømat rommer for det alt vesentlige laks, men også sild og makrell. Den samlede eksportverdien før eventuelle sanksjoner trår i kraft er på rundt 6,5 milliarder kroner i året. Av dette står laks for 4,8 milliarder.

Ingen bekymringsmeldinger - foreløpig

Innovasjon Norge Russland, som ivaretar arbeidsoppgavene det gamle Norges Eksportråd i sin tid hadde, opplyser at det foreløpig ikke har kommet bekymringsmeldinger fra norske eksportbedrifter.

– Vi har foreløpig ikke mottatt bekymringsmeldinger fra norske eksportbedrifter. Vi har hatt et par nylige henvendelser av generell karakter om hvordan eksportmulighetene for enkeltprodukter som ikke er matvarer, vil bli påvirket av eventuelle sanksjoner. Men disse kom før dagens nyhet, opplyser Dag Ivar Brekke, leder for Innovasjon Norge Russland, til NTB.

Det russiske importforbudets varighet og omfang kan imidlertid skape utfordringer av en annen karakter enn begrensninger som russiske myndigheter tidligere har lagt på norske bedrifters adgang til det russiske markedet, påpeker han.

- Kan ikke forby noen varer

Norge kan protestere på Russlands importforbud, og i ytterste konsekvens kan Russland miste medlemskapet sitt i Verdens handelsorganisasjon, mener jussprofessor Peter Ørebech.

– Man kan tollregulere importen, men ikke forby noen varer, sier professor i juss Peter Ørebech ved Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø til NRK.

– Dette er en sak som kan høre til under Verdens handelsorganisasjon. Russland er blitt medlem, og Norge har vært det lenge. Grunnvilkårene for handel mellom land er at alle skal behandles likt. I tillegg er det regler om forbud mot etablering av importforbud, sier Ørbech.

Ifølge jussprofessoren har Norge anledning til å protestere mot importforbudet. Om domstolsorganet i Verdens handelsorganisasjon finner forbudet ulovlig og Russland nekter å oppheve det, kan Russland miste sitt medlemskap, mener professoren.