Utenfor et hus i Perama, to mil fra Athen, er det kø av folk. Det er unge og gamle, pensjonister og barnefamilier. Verdens leger driver denne klinikken for arbeidsledige som ikke har sykeforsikring. Antall pasienter er femdoblet de siste årene. På et kontor sitter legen Aspasia Michalaki med pasienten Ioulia Arvanitaki (53). Den arbeidsledige 53-åringen er alvorlig syk, men hun kan ikke gå til en vanlig lege fordi hun ikke har råd.

Les også:

Så lenge man jobber og betaler sosialskatt er man dekket av det offentlige systemet. Det samme gjelder familien. Arbeidsledige får trygd i ett år, og da er man dekket. Deretter er man kun dekket hvis man ikke skylder skatt.

Faller utenfor

I en fersk rapport som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet, heter det at den økonomiske nedturen har ført til en helsekrise. Nesten én million grekere har ikke tilgang til helsevesenet. Spedbarnsdødeligheten og selvmordsraten går i taket, antall nye tilfeller av HIV-smittede øker kraftig og sykdommer som var utryddet for et halvt århundre siden, er på vei tilbake.

– De største nedskjæringene i helsesektoren i Europa i moderne tid har rammet vanlige grekere. Den greske velferdsstaten klarte ikke å ta vare på folk i en periode de trenger den som mest, fremholder professor og overlege ved Areteio, universitetssykehuset i Athen, George K. Creatsas.

Fra 2009 til 2011 ble helsebudsjettet kuttet med 25 prosent. Resultatet er at offentlige sykehus mangler alt fra sprøyter og viktige medisiner til toalettpapir. Teknisk utstyr har sluttet å virke fordi det ikke vedlikeholdes.Les også:

Lysner økonomisk

For å unngå atHellasskulle gå konkurs og at krisen skulle spre seg til andre euroland, fikkHellasstore kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Til gjengjeld måtteHellasreformere økonomien og gjennomføre omfattende kutt.

I seks år har produksjon, inntekter og sysselsetting falt som en stein. Nå kan det se ut som om at Hellas har nådd bunnen. Industriproduksjonen og sysselsettingen har økt litt de siste månedene. IMF regner med en økonomisk vekst på 0,6 prosent i år. Før påske klarte den greske staten å låne penger i det åpne markedet for første gang på over fire år.

Deler ut penger

De kommende ukene vil den greske regjeringen dele ut mange milliarder kroner til de mest vanskeligstilte i landet. Pensjonister, familier uten inntekt og sykeforsikring vil få mellom 500 og 800 euro. Deler av politistyrken og offiserskorpset skal også tilgodeses. Tirsdag var det frist for å søke om dette engangsbeløpet. Ifølge kommentatorer er årsaken at det er kommunevalg i Hellas 18. mai.

Les også:

Grunnen til at Hellas kan gjøre dette, er at landet i år får et såkalt primæroverskudd. Det vil si at staten går med overskudd hvis man holder renteutgiftene på den gigantiske statsgjelden utenfor. I prinsippet kan dermed Hellas nekte å betjene gjelden og likevel klare seg. Landet er derfor i en mye bedre forhandlingsposisjon. Ifølge eksperter er det årsaken til at EU og IMF har gått med på utbetalingen av penger.

Statsgjelden er kommet opp i 175 prosent av Brutto nasjonalprodukt (BNP). Eksporten synker, og bankene låner fortsatt ikke ut penger. Det hindrer en bredere økonomisk oppgang.

– Krisen er langt fra over, og man skal være forsiktig med å tro at en økonomisk suksesshistorie er i emning, sier økonomen Jens Bastian til Aftenposten.

Fattige

De siste årene har BNP sunket med 25 prosent, lønninger og pensjoner er kraftig barbert. 35 prosent av grekerne lever under fattigdomsgrensen. Hellas har den høyeste arbeidsledigheten i den industrialiserte verden, nesten 27 prosent.

– Med så høy arbeidsledighet faller en fjerdedel av befolkningen utenfor det offentligehelsevesenet. Mange alvorlig syke blir ikke behandlet. Mindre alvorlig syke blir alvorlig syke, fremholder Nikitas Kanakis, sjef for organisasjonen Verdens leger.Les også:

Staten har ikke lenger råd til å betale for vaksiner. Mange barn blir derfor ikke vaksinert. Kanakis tror at alvorlige sykdommer som polio, difteri og kikhoste, kommer til å blomstre opp etter at de nærmest var utryddet. Ifølge The Lancet har malaria returnert til Hellas for første gang på et halvt århundre.

Fortviler

På legekontoret hos Verdens leger fortviler arbeidsledige Arvanitaki. Hun jobbet tidligere som byråkratiguide. Folk betalte henne for å finne frem i den greske byråkratijungelen. På grunn av krisen gikk firmaet konkurs. Hun flyttet hjem til moren. Nå lever de på morens pensjon som utgjør drøyt 3000 kroner i måneden. Nylig ble Arvanitaki alvorlig syk. Hovedpulsårene til hodet var blokkert. Hun må ta medisiner som koster 7000 kroner i måneden.

– Jeg har ingen inntekt. Jeg har ikke råd til å betale dette selv, sier hun gråtkvalt før hun går ut med en plastpose med medisiner.